Hajfixálók
Hajzselé lenmagból:
- 40gr lenmag
- 300ml víz
- 1 púpozott kiskanál méz
- 1 lapos kiskanál (nagyobb csipetnyi) só
- Illóolaj
Tedd a lenmagot egy rozsdamentes lábosba, öntsd rá a vizet, majd lassú tűzön forrald fel, s hagyd forrni 5 percig, néha-néha megkevergetve, hogy a lenmag nyákja jól kioldódjon. Kapcsold le a tüzet a lábos alatt, s hagyd a főzetet pihenni letakarva, 5-10 percig. Amikor langyos, add hozzá a mézet, a sót és illatosítsd ízlés szerint. Ezután végy egy gézlapot (nekem a nylonharisnya jobban bevált) és szűrd le a zselét a magokról. A kész zselét töltsd egy pumpás flakonba. 10 napig-két hétig lehet eltartani hűtőben. Ha hosszabb távon szeretnénk tartósítani a zselét, a kész zselét öntsük jégkockaformákba, fagyasszuk le, majd a megfagyott kockákat egy dobozban vagy zacskóban tartsuk mélyhűtőben. Használatkor vegyünk ki néhány kockát (amennyi a haj hosszára elég), olvasszuk fel és így oszlassuk el a hajon.
A lenmag értékes összetevői még ráadásként táplálják is a hajunkat!!!
Hajzselé zselatinnal:
- Negyed csésze sima zselatin
- Fél csésze forró desztillált víz
- 4-6 csepp hígítatlan illóolaj
Forrald fel a vizet és a zselatint, jól keverd össze. Ezután hűtsd nagyjából 3 órán keresztül. Ha kihűlt, add hozzá a kiválasztott illóolajat, és újra keverd jól össze. Tartsd hűtőben, nagyjából két hétig marad friss. Használhatod száraz vagy nedves hajon egyaránt.