Hajfixálók

2013.04.25 16:33

Hajzselé lenmagból:

- 40gr lenmag
- 300ml víz

- 1 púpozott kiskanál méz

- 1 lapos kiskanál (nagyobb csipetnyi) só
- Illóolaj

Tedd a lenmagot egy rozsdamentes lábosba, öntsd rá a vizet, majd lassú tűzön forrald fel, s hagyd forrni 5 percig, néha-néha megkevergetve, hogy a lenmag nyákja jól kioldódjon. Kapcsold le a tüzet a lábos alatt, s hagyd a főzetet pihenni letakarva, 5-10 percig. Amikor langyos, add hozzá a mézet, a sót és illatosítsd ízlés szerint.  Ezután végy egy gézlapot (nekem a nylonharisnya jobban bevált) és szűrd le a zselét a magokról. A kész zselét töltsd egy pumpás flakonba. 10 napig-két hétig lehet eltartani hűtőben. Ha hosszabb távon szeretnénk tartósítani a zselét, a kész zselét öntsük jégkockaformákba, fagyasszuk le, majd a megfagyott kockákat egy dobozban vagy zacskóban tartsuk mélyhűtőben. Használatkor vegyünk ki néhány kockát (amennyi a haj hosszára elég), olvasszuk fel és így oszlassuk el a hajon.

A lenmag értékes összetevői még ráadásként táplálják is a hajunkat!!!

 

Hajzselé zselatinnal:

- Negyed csésze sima zselatin

- Fél csésze forró desztillált víz

- 4-6 csepp hígítatlan illóolaj

 Forrald fel a vizet és a zselatint, jól keverd össze. Ezután hűtsd nagyjából 3 órán keresztül. Ha kihűlt, add hozzá a kiválasztott illóolajat, és újra keverd jól össze. Tartsd hűtőben, nagyjából két hétig marad friss. Használhatod száraz vagy nedves hajon egyaránt.