Káros anyagok a kozmetikumokban

2012.12.30 21:17

Káros anyagok a kozmetikumokban:
3. Emulgeátorok

Az emulgeátoroknak köszönhető, hogy a kozmetikai készítmények zsíroldékony és vízoldékony hatóanyagai elegyednek egymással, azaz emulziót - hétköznapi nevén krémet - alkotnak. Ugyanis egy krém nem más, mint víznek és zsírnak (olajnak) a keveréke, ami köztudottan nem elegyedik egymással, és még alapos felrázás vagy kevergetés után is egy idő után szétválik. Ez a víz és a zsírmolekulák között fennálló felületi feszültségnek köszönhető. Az emulgeátorok ezt a felületi feszültséget szüntetik meg, és a felületi feszültség megszűnésének köszönhető, hogy a két nem elegyedő anyag krémmé áll össze.

Sajnos a kozmetikai ipar mesterséges emulgeátorokat használ, amelyek között sok a veszélyes vegyület. A legkockázatosabb kozmetikai emulgeátor a Triethanol amine (TEA) és ennek 
származékai, amelyek közül sok a többfunkciós emulgeátor-tenzid is:

- TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate
- TEA-Cocoate
- TEA-Cocoyl Hydrolyzed Protein
- TEA-Dodecylbenzenesulfonate
- TEA-EDTA
- TEA-Hydroiodide
- TEA-Lactate

Sajnos az összes trietanolamin származék rákkeltő nitrózaminokat képez a szervezetben, bőrirritáló hatású, súlyos vesekárosító, megterheli a májat. Ezeket az állításokat állatkísérletekkel is bizonyították és alátámasztották.

A DEA, TEA, MEA mozaikszavak összetételekben való előfordulásával általánosságban is vigyázni kell, mert a jól hangzó nevek mögött álló vegyületek - diethanolamine, triethanolamine, monoethanolamine - általában károsak. 
Egyes anyagokkal reakcióba lépve erősen rákkeltő nitrozaminokat képezhetnek, bár nem tisztázott, hogy a kozmetikumokban használt koncentrációban ez mekkora veszélyt jelent. Egyre inkább az a kutatók véleménye, hogy a rizikófaktor nagy ezeknek a vegyületeknek az esetében.

Bővebben:
https://antalvali.com/files/pdf/18-legkockazatosabb-vegyuletcsoport.pdf?getpdf=1