HAJÖBLÍTŐK

2013.01.16 16:59

SZŐKE HAJRA:

Az együttesen alkalmazott kamilla, körömvirág és citrom szépen kihozza a szőke haj fényét.

3 evőkanál szárított kamilla

3 evőkanál szárított körömvirág

500 ml víz

1 teáskanál citromlé

A gyógynövényeket a vízzel lefedett fazékban felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, hozzáadjuk a citromlét is, jól összerázzuk. A hajmosás utáni utolsó öblítést végezzük ezzel az oldattal, 125 ml elég hozzá. A maradék hűtőszekrényben max. 2 hétig eláll, még 3 öblítést végezhetünk vele.

 

SÖTÉT HAJRA:

A rozmaring, a zsálya és a levendula kihozza a sötét haj legszebb fényét.

2 evőkanál szárított rozmaring

2 evőkanál szárított zsálya

2 evőkanál szárított levendula

500 ml víz

1 evőkanál almaborecet

Lefedett fazékban forraljuk fel a vizet a gyógynövényekkel. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le, majd adjuk hozzá az almaborecetet is jól összerázva. Utolsó öblítést 125 ml-nyi oldattal végezzük, a maradékot 2 hétig tárolhatjuk hűtőszekrényben.

 

VÖRÖS HAJRA:

A hibiszkusz és a körömvirág előhozza a vörös haj legszebb fényét.

3 evőkanál szárított hibiszkusz

3 evőkanál szárított körömvirág

500 ml víz

1 evőkanál almaborecet

Forraljuk fel a vizet lefedett edényben a gyógyfüvekkel, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le és adjuk hozzá az almaborecetet is jó alaposan összerázva. Utolsó öblítésként alkalmazzuk 125 ml mennyiséggel, a többit max. 2 hétig tárolhatjuk hűtőszekrényben.

 

NORMÁL HAJRA:

Az almaborecet kiöblíti a samponok és hajformázó termékek káros, hajat fakító maradványait. A levendula, a kamilla és a rozmaring minden hajtípusra jó.

1 evőkanál szárított levendula

1 evőkanál szárított kamilla

1 evőkanál szárított rozmaring

250 ml almaborecet

Jól zárható üvegben 2 héten át áztassuk a gyógynövényeket az almaborecetben, majd szűrjük át másik üvegbe. 250 ml vízhez adjunk 1 evőkanálnyit az oldatból a hajmosás utáni utolsó öblítésként.

 

ZSÍROS HAJRA:

Borsmentából, levendulából és borókából kitűnő frissítő öblítőt készíthetünk zsíros hajra.

1 evőkanál szárított borsmenta

1 evőkanál szárított levendula

1 evőkanál tört borókabogyó

250 ml almaborecet

Lefedett üvegben áztassuk a gyógynövényeket 2 hétig, majd szűrjük át másik üvegbe a kapott oldatot. 250 ml vízhez 1 evőkanálnyi mennyiséget adva használjuk hajmosás után az utolsó öblítőként.

 

SZÁRAZ HAJRA:

Az almaborecet helyreállítja a száraz haj pH-egyensúlyát, a fehérmályva és a rózsaszirom megpuhítja és kondícionálja a száraz hajat, a kamilla pedig nyugtatja a fejbőrt.

1 evőkanál szárított kamilla

1 evőkanál szárított rózsaszirom

1 evőkanál szárított fehérmályvagyökér

250 ml almaborecet

A növényeket 2 hétig áztassuk az almaborecetben, majd szűrjük át másik üvegbe. 250 ml vízhez adjunk 1 evőkanálnyit utolsó hajöblítőként.

 

HAJHULLÁSRA:

A hajhullást rendszerint pajzsmirigy-elégtelenség, rossz táplálékfelszívás, az alapvető tápanyagok hiánya vagy a hormonháztartás egyensúlyának felborulása okozza. Kinél mi, ezt mindenképpen érdemes kideríteni orvosi vizsgálattal. Ami biztosan jót tesz:

- Táplálhatjuk hajunkat fehérjékkel, ásványokkal (pl. tofu és más szójakészítmények, lazac, tonhal, makréla, szardínia és a tojás).

- Tornával, fejbőrmasszázzsal serkenthetjük a vérkeringést (a rozmaring, a kakukkfű és a levendula illóolaját jó hajnövesztőnek tartják).

- Csökkenthetjük a stresszt (relaxáló, meditációs és jógagyakorlatok beiktatásával).

Nagyon hatásos hajnövesztő gyógynövényünk a diólevél. 

250 ml vízzel leforrázunk 2 csapott evőkanálnyi diólevelet, 15-20 percig áztatjuk és hajmosás után utolsó hajöblítő gyanánt ezzel öblítjük le a hajunkat. Lehetőleg jelöljünk ki egy, csak erre a célra használt törölközőt, mert a diólevél tea sötétbarna színe meg fog látszani a törölközőn!

A nagybojtorján első éves gyökere, amit annak idején a Bánfi hajszeszbe is raktak, szintén hatásos lehet.

 

KORPÁS HAJRA:

A mikrobaölő kakukkfű, rozmaring és zsálya, valamint az eukaliptusz és a levendula illóolajából álló elegy elpusztítja a korpát okozó mikroorganizmusokat. Az ecet helyreállítja a fejbőr pH-egyensúlyát.

1 teáskanál szárított kakukkfű

1 teáskanál szárított rozmaring

1 teáskanál szárított zsálya

250 ml forralt víz

60 ml almaborecet

10 csepp eukaliptusz illóolaj

10 csepp levendula illóolaj

Forrázzuk le a szárított gyógynövényeket, hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletűre, majd szűrjük le. Adjuk hozzá az almaborecetet és az illóolajokat és jól rázzuk össze az egészet. Hajmosás és öblítés után kb. 60 ml-t masszírozzunk a fejbőrünkbe. A maradékot hűtőben tároljuk, 1 hónapon belül használjuk fel.