Táplálkozás

 
 
Nem igaz az a felfogás, hogy a hagyományos fogászati ​​kezelések és a fluorid az egyetlen módja a szuvas fogak kezelésének.
 
Amikor a vér kémiája nincs egyensúlyban, elsősorban a feldolgozott élelmiszerek (különösen a cukor) fogyasztása miatt, a kalcium és a foszfor aránya felborul a vérünkben. Amikor ez megtörténik, a test a kellő ásványi anyagokat a csontokból húzza elő. Ezért történik csontvesztés- csontritkulás és fogromlás. 
 
Nézzük mi a fogépítéshez megfelelő típusú táplálkozás?
 
Először is, a zsírban oldódó vitaminok nagyon fontosak, amelyek jelen vannak a növényi és állati eredetű élelmiszerekben, teljes harmóniában a természettel. A zsírban oldódó vitaminok közé az A, D, E, és K vitaminok tartoznak. Fűvel táplált állatok, vadon élő halak és kagylók, vadállatok- különösen az állatok szervei adnak otthont ezeknek a vitaminoknak.

A zsírban oldódó E-vitamin a búza, rozs, árpa és zabszemek csírájában tárolódik. De amikor ezeket a szemeket feldolgozzuk, a vitamin gyorsan oxidálódik, és a szemek megavasodnak. Mivel a boltban vásárolt élelmiszer rosszul feldolgozott, szinte lehetetlen olyan terméket találni amely a teljes vitamint tartalmazza. Még organikus ételekből is hiányoznak ezek a legfontosabb tápanyagok.

Fogaink szuvasodnak, mert élelmiszer-ellátásunk olyan szegényes, hogy sok élelmiszerből teljesen hiányoznak a zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, és K.

Ha búzából, kukoricából készült ételeket fogyasztunk, frissen őrölt szemekkel kezdjük. Ezeknek a szemeknek általában meg kell erjedniük, hogy a bennük lévő tápanyagok emészthetővé váljanak.

Teljes cikk: https://naturahirek.hu/a-fogszuvasodas-valodi-okai-a-fogak-ongyogyitasa-a-gyokerkezeles-megelozese/

Tápláló hagyományok:

Ugyanez a téma összhangban az előző cikkel:

Ételek, amelyek gyógyítják fogainkat

* Adj a gyerekednek (és magadnak, ezt én hozzáírtam :-)) minden étkezésnél nyers vagy gyengéden főtt vagy párolt zöldséget a következőkből válogatva:

* Sötét zöld zöldségek, mint a spenót vagy a mángold, kellkáposztafélék, cukkini, zeller, zöld bab, burgonya

Az ismertebb kalcium + D vitamin mellett a foszfor jelenléte is lényeges a fogak egészségéhez. A fenti zöldségek foszforban gazdagok, ezért kerültek ide erre a listàra.


* Adj nagyvonalúan tengeri hínárt a levesbe, amikor az kihűlt.
Mi nem eszünk tengeri hírárt, bár tudom, hogy minden megtalálható benne, ami kell nekünk. Tőlünk messze vannak a források, nehezen ellenőrizhető, hogy honnan van, és ha tudjuk is... én nem tudom, hol szennyezett a tenger, és hol nem... Ha találok ellenőrzött forrásból véletlenül egyszer, akkor biztos kipróbáljuk, de így külön nem keresem.
 
* Soha ne öntsd ki a vizet, amiben főtt a zöldség, értékes vitaminok és más anyagok vannak benne.

* Nyers vaj legeltetett állattól
* Legeltetett tehénből származó nyers tejből készített joghurt és kefir
* Legeltetett tehénből származó nyers tehén és kecsketej
* Jó minőségű tőkehal májolaj (csukamájolaj), együtt a nyers vajjal kell fogyasztani!
* Tejsav erjesztésű ételek és italok, segítik az emésztést és az anyagok felszívódását szervezetünkbe (pl. savanyú káposzta, igazi csalamádé, igazi chutney, halmártás, igazi, nem paszőtözött miso, stb.)

Forrás: https://taplalohagyomanyok.blogspot.hu/p/a-fogak-gyogyitasa.html

 

Mindennapi gyógy-SZEReink - gyümölcseink

 

Birsalma:

A birsalma mint gyógynövény hűsítő, tehát gyulladásokra nagyon jó. Tápértéke alacsony.

A népi gyógyászatban, mint hasmenést megállító biztos gyógyszer szerepel. Ha nincs a kéznél gyümölcs, a birsalmafa levele szárazon eláll a zacskóban, amit bármikor elő lehet venni. Valóban úgy van, hogy segít a hasmenésen, de kevesen tudják, hogy ugyanilyen hatással van a székrekedésre is.

Segíti az emésztést, a puffadást is gyógyítja.

Bélgyulladásra legjobb fél pohár birsalmalé, jól hűsíti a gyulladást.

 

Cseresznye:

A cseresznye tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb.

Van benne továbbá A, B, és C-vitamin.

A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító.

A cseresznye hatása a vértisztításban jut kifejezésre, az pedig a bőrt tisztítja meg.

Amikor a szervezet kevesebb hormont termel, mint kellene, számos betegség alakulhat ki.

A szintetikus hormonok veszélyesek lehetnek, sok nőnél ellenhatásként még rosszabb lesz a helyzet.

Ezért helyesebb, ha a természetes hormonokhoz folyamodnak, amit a növények termelnek, így a cseresznye is.

 

Görögdinnye:

A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel.

Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat.

A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elő. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, főleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkből a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. 

Egyik leggyengédebb táplálékunk a beteg számára, aki csak most kezdi a lábadozást. Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást az A vitamin tartalmával s minden más ásvány megvan benne, hogy jól érezze magát a beteg. Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti.

Akár a felső légzőszervi probléma, akár a tüdő hörgőire hárul az inger, a görögdinnyében megvannak az ásványok és a vitaminok, hogy csillapítsák az ingereket. Az A vitamin a nyálkahártyákra hat enyhítőleg, valamint gyógyítja a gyulladást.

A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn át, alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkőtől.

Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.

Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Működésével pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is.

A szervezet teljes átmosásával megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is, mint a májpanasz, vagy a vesék működésének csökkenése. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitűnő gyógyszer az A vitamin. A vese a májjal egy időben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét és könnyebb feladat hárul a vesékre.

A görögdinnye magja is felhasználható gyógyítási célokra.

Vesebajra: Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.

Cukorbetegségre: Két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük úgy háromnegyed órán át. A vizet utánpótoljuk annyira, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.

 

Körte:

A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint.

Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk.

A gyomorbajosok és a vesebajosok számára a legjobb.

A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre.

Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

A körte hűsítőleg hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában.

Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat.

Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja.

A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

 

Mandula:

A mandula az egyike a legmegbecsültebb és legértékesebb csonthéjasunknak. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk belőle négyet-ötöt, elkerülünk számos betegséget. Az előbbi tanács mögött több évszázados tapasztalat áll.

Tartalmaz:

·                     Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra. Összetevő része a vérsejteknek, valamint megelőzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka

·                     Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következtethetünk, hogy a mandula kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.

·                     Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy, idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás.

Gyógyhatása: A mandulát legjobb, ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha lehet, minden nap fogyasszunk egy keveset belőle, és egy egész sor betegséget megelőzhetünk.

 

·                     Szabályozza a koleszterin szintet: Naponta folyamatosan fogyasszunk néhány mandulát, ezzel megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakódását az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából.

·                     Máj és hasnyálmirigy: A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.

·                     Emésztési zavarok esetén: A  gyakori emésztési zavar esetében a mandula hat a belek működésére is. A nagymennyiségű nélkülözhetetlen zsírtartalma megelőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.

·                     Antioxidáns: E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakódást és a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktől, az A és a C vitaminokkal együtt.

·                     Csonterősítő: Kalcium tartalmánál fogva rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.

·                     Szabályozza a szív munkáját: Ezt ugyancsak a kalciumnak, magnéziumnak és a káliumnak köszönhetően. A benne levő ásványok megerősítik a véredények falait.

·                     Gyenge tüdő, köhögés, meghűlés esetén: A mandula kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre, valamint az egész légzőszervet.

Elkészítési mód: A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek a legjobb, ha mandulatejet csinálnak belőle. Két kanál mandulát fél pohár tejjel pépesítünk. Jó, ha van kecsketej, de a víz is megfelel Azok, akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni.

 

Meggy:

 

·                     fehérjét, 

·                     növényi zsírt, 

·                     gyümölcscukrot, 

·                     szénhidrátot, 

·                     káliumot, 

·                     pektint, 

·                     élelmi-rostot tartalmaz. 

Régen savanyú cseresznyének hívták.

Rendszeres fogyasztása –magas rosttartalma miatt—serkenti a bélműködést. Befőttként elkészítve: enyhe hashajtó.

Kocsonyásított húsából teát lehet készíteni, mely köhögéscsillapító, görcsoldó hatású.

 

Mogyoró:

Gyógyhatása: 

·                     izzasztó, 

·                     vizelethajtó, 

·                     bélhurut, 

·                     hasmenés, 

·                     aranyér, 

·                     visszérgyulladás ellen,

·                     fertőtlenítő, 

·                     sebgyógyító.

Szájüregi sebek, fogínygyulladás esetén teájával öblögethetünk is.

 

 

Málna:

Jelentős antioxidánssal rendelkezik, sok a C- és E-vitamint tartalma, rosttartalma magas.

Fehérjét, szénhidrátot, növényi zsírt, káliumot, sok C- és E- vitamint és élelmi rostot tartalmaz.

A népi orvoslás szerint a málna megelőzi a hólyaggyulladást és a vesekőképződést. Előnyösen befolyásolja a petefészek és a belső elválasztású mirigyek működését. Kiváló vérszegénység ellen, lázcsillapító, hűsítő, savlekötő, sok magja segíti az emésztést, szabályozza a bélműködést. Kimerültség, lábadozás, depresszió, szívbetegségek kezelésére is használják. Szabályozza a bélműködést, megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Külsőleg gyógyítja a gyulladt fogínyt, ránctalanító, bőrfeszesítő hatását a kozmetikai ipar hasznosítja.

A málnalevél már az ősidők óta szerepel a népi gyógyászatban. Teájával többek közt meghűlést, hasmenést, vérszegénységet gyógyítottak. A rákkutatás terén is vizsgálják, mint gyógynövényt.

Fő hatóanyagai tanninok. Alkalmazzák cukorbetegség, vese és hólyagbántalmak ellenszereként, meghűléses betegeket is gyógyít. Izzasztó hatása is van, ezen kívül számos teakeverékek alkotórésze. Mivel összehúzó hatású szer, a növényi drogot gargarizálásra, szájüreg és torokgyulladásos kezelésre is alkalmazzák, enyhe hasmenés esetén is kiváló székfogó. A leveléből készült teáról azt írják, hogy a terhesség időszakában fogyasztva biztosítja komplikációmentes, könnyű szülést

 

Szamóca:

Nemcsak a gyümölcsei, de a levelei is gyógyhatásúak. 

Az erdei szamóca enyhén hashajtó hatású. 

Gyümölcsei vasban gazdagok és idegerősítők.

Leveleiből vérzéscsökkentő és vízhajtó tea készül. 

 

Szeder:

A szederben nagyobb mennyiségben található:

·                     vas, 

·                     kálium, 

·                     kalcium, 

·                     magnézium, 

·                     foszfor, 

·                     kén 

·                     réz, 

·                     mangán, 

·                     cink, 

·                     boron, 

·                     nikkel, 

·                     szelén, 

·                     króm. 

Tartalmaz továbbá nyomelemeket és vitaminokat.

Baktériumölő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy bármilyen súlyos a húgyutak betegsége, hosszabb, rövidebb idő alatt sikerül meggyógyulnia a betegnek.

Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt.

Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentő és vérszaporító.

Ösztrogént tartalmaz, a fitoösztrogénnek rákmegelőző hatása van, valamint azok számára nyújthat gyógyulást, akiknek a szervezete nem tudja befogadni a szintetikus hormonokat, amelyekhez gyógyszer útján jutnak.

A szeder: a lekvár vagy szörp rendszeres fogyasztása vértisztító hatású.

Vérszegénység, sárgaság és alacsony vérnyomás esetén is hatásos.

A koleszterinszintet, az érelmeszesedést magas pektin tartalma miatt csökkenti.

Serkenti a bélműködést.

A levéből főzött tea megszünteti a hasmenést.

Kitűnő vizelethajtó.

A légúti betegségek gyógyításában is hatásos.

 

Szilva:

A szilva: 7 g fehérjét, 5 g zsírt, 131 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 5 g rostot tartalmaz kilogrammonként (gyümölcscukrot, pektint, káliumot, magnéziumot, növényi rostot tartalmaz).

Kitűnő széklet-szabályozó, karbantartja a beleket, a meghűléses betegségek esetén is jó szolgálatot tesz. A belek megtisztításával megszünteti a hurutos megbetegedést.

Nátha ellen az aszalt szilva fogyasztása jót tesz. Reggelente (nátha esetén) rágcsáljunk el

6-8 szem aszalt szilvát. Egy-két napon belül megtöri a makacs náthát.

Serkenti az agy működését, jó hatással van az idegrendszerre, serkentő, frissítő, méregtelenítő szerepe is jelentős.

Hosszantartó, nagy testi igénybevétel esetén is hasznos a szilva, mert felfrissít és kitartóvá tesz.

Tápláló gyümölcs, bőven ehetünk belőle, ahányszor csak kívánjuk, nem fog megártani.

A szilva kitűnően aszalható, de sohasem szabad sütőben szárítani, mert az értékei hő hatására elvesznek, a melegen szárított szilva hajlamos a fertőzésre. Szellős, hűvösebb helyen, esetleg szárító állványon aszaljuk.

 

Fekete ribizli:

Az érett bogyók dúskálnak az antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumor ellenes színanyagokban.

Különösen sok antocián, flavonoid és polifenol van benne.

A feketeribizli 100 grammjában csak antocián-származékokból több, mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve. E tekintetben magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt. Sok benne a karotin, a B1-, B2- és E-vitamin és természetesen a C-vitamin. 100 g gyümölcsben 130-170 mg C-vitamin van. Ennél több C-vitamin csak a csipkebogyóban található.

Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik.

Megdöbbentő, hogy milyen széles a benne található ásványi anyagok skálája! Jelentős a kobalt, rubidium, szelén, mangán, bróm, réz, cink, kálium, magnézium, foszfor, vas, nikkel, kalcium és kén tartalma is. Ezek az elemek mind szerves anyagként, azaz a szervezet által jól feldolgozható vegyületekként vannak jelen benne.

Fogyaszthatjuk köszvény, vizesedés, húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.

A fekete ribizli védi a nyálkahártyát, különösen a torok nyálkahártyáját. Nincs még egy olyan gyulladásgátló gyümölcs, mint a fekete ribizli.

Kúraszerűen alkalmazva csökkenti a krónikus fájdalmakat. Vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere. Jelentős a kalcium- és vastartalma miatt segít a vörösvértest-képzésben.

Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása. Méregtelenítő és vízhajtó hatású.

Rendszeres fogyasztása mellett csökkenti a vér kórosan magas koleszterinszintjét.

Segíti a bélflóra egészséges alakulását. Lúgosít.

A ribizliben található anyagok a sejtek anyagcseréjében jelentős szerepet kapnak, így általános egészségjavító, immunerősítő szerként is ajánlják.

Egyes kutatók szerint a Candida gomba okozta bajok kezelésében is jó eredményeket lehet vele elérni.

Magjának olaja gamma-linolénsavat tartalmaz.

Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású.

Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat.

Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják.

Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.

Fogyasztása köszvény, húgyúti panaszok, sárgaság esetén is igen hatásos.

 

A piros ribizli:lázcsillapító, segíti a nyálképződést, ezért enyhíti a torok szárazságot.

Segít a fogak és a csontok felépítését.

Természetes vízhajtó.

Magjával együtt fogyasztva serkenti a bélműködést.

 

Szőlő:

·                     fehérjét, 

·                     szőlőcukrot,

·                     káliumot, 

·                     szerves sót, 

·                     növényi rostot, 

·                     C-, B vitamint tartalmaz.

 Teljes értékű táplálék, vértisztító, idegeket erősítő, izom-regeneráló hatású.

Fokozza az epeelválasztást, gyógyítja a bélbetegségeket, a vesekövet, csökkenti a vizelet savasságát.

Étkezés közben vagy utána ne együnk szőlőt, mert magas cukortartalma miatt könnyen megerjed a gyomorban.

A szőlőt mindig önmagában fogyasszuk!

A szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes és drága, egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy javítja a látást.

A szőlő hatásos fogyasztószer is.

A diéta abból áll, hogy naponta hatszor negyed kiló szőlőt eszik a fogyni vágyó. Nem kell számolgatni a kalóriát és nem kell főznie sem. A szőlőkúra idején (amikor természetesen semmi mást nem szabad enni) naponta 950 kalóriához jut a szervezet. Az egyhetes kúra során három kilótól lehet megszabadulni, és ami már csak kellemes ráadás: miközben értékes ásványi anyagokkal (káliummal, foszforral, kalciummal és magnéziummal) látja el a szervezetet, közben salaktalanítja és vízteleníti. Közben fényesíti az agyat, ugyanis a szőlőcukor nemcsak az anyagcserében játszik fontos szerepet, hanem az agy energiaszükségletét is fedezi.

A szőlő fajtája nem számít.

Ennél a fogyókúránál is annyi folyadékot szabad inni, amennyi csak jólesik, de csak ásványvizet, gyógyteát vagy kávét, természetesen cukor és tej nélkül.

 

Sárgabarack:

Fehérjét, szénhidrátot, káliumot, pektint és élelmi rostot tartalmaz.

A sárgabarack növeli a sejtek energiáját, életképességét, serkenti működésüket.
Segíti a csontok és szövetek regenerálódását.
A belekből eltávolítja a salakanyagokat, természetes hashajtóként hat.
A vérszegénységben, érelmeszesedésben szenvedők részére kúraként kell fogyasztani.
Csak önmagában szabad fogyasztani!

 

Sárgadinnye:

A paprikához hasonlóan a sárgadinnye is tele van C-vitaminnal és béta-karotinnal. 

Magas a víztartalma is, ami segít a bőr hidratálásában.

100gr sárgadinnyében található:

Energia: 39 kcal, karotin: 3,0 mg, B1-vitamin: 0,04 mg, B2-vitamin: 0,02 mg, C-vitamin: 35 mg, fehérje: 0,3 g, zsír: 0,1 g, szénhidrát: 9,5 g.

Tápértékét kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz cink, kobalt és króm, A vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folic sav és C vitamin határozzák meg.

A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne levő nagymennyiségű ásvány.

Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedés gyógyításában. Feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben.

A bőrbetegségek és kiütések általában gyulladásos elváltozások következménye a bőrön. Sárgadinnye fogyasztásával alaposan hozzájárulunk ahhoz, hogy ezek a kellemetlen tünetek elmúljanak. Ha pedig huzamosabb ideig fogyasztjuk, az okok megszüntetéséhez is alaposan hozzájárulhatunk ezzel a táplálékkal.

Meghűléses betegségeknél általában a légzőszervi nyálkahártyák jönnek gyulladásba. Az A vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyákra, különösen lázas megbetegedések során. A sárgadinnye alaposan hozzájárulhat ahhoz, hogy a meghűléses megbetegedésen gyorsan, zökkenőmentesen túltegyük magunkat.

A sárgadinnyét elkészíthetjük turmixolva vagy gyümölcscentrifugával. A kettő között az a különbség, mire fogjuk felhasználni, és ki. Ha kicsi gyerekről van szó, vagy lázas betegről, jobb, ha centrifugázzuk. A lébe belekeverhetünk egy kávéskanál búzacsíraolajat, az E vitamint, hogy biztosabb legyen a felszívódás. Ha üdítő italt akarunk készíteni, keverhetjük más gyümölccsel, ízlés szerint.

Ha gyulladásos emésztőszerv gyógyítására fogyasztjuk kúraszerűen, a legjobb,

ha turmixgépben pépesítjük. A pép tovább marad az emésztőcsatornákban, hűsítve azokat.

 

Áfonya:

 

Általánosan javallt

·                     éleslátásra

·                     éjszakai tájékozódó képesség javítására

·                     az erős fényhez való alkalmazkodásra

·                     számos szemrendellenességre, többek között a cukorbajjal járó ideghártya- ­    

              bántalmakra

             szürke hályogra                                                               

·                     sárgafolt-degenerációra

·                     visszeres és aranyeres fájdalmak eny­hítésére, különösen várandós nőknél

Hagyományosan a cserje szárított levelét vagy gyümölcsét alkalmazták számos betegség kezelésére, többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, a húgyúti fertőzésekre vagy a vesekőre.

A feketeáfonya gyógyhatását a mirtillinnek (antocián) köszönheti, amely egyben kitűnő antioxidáns. Ennek az összetevőnek, illetve hatóanyagnak a révén a szabad gyökök néven ismert molekulák által károsodott sejtek regenerálódhatnak.

A feketeáfonya termése (és a belőle előállított készít­mények) a látás és számos szembetegség kitűnő gyógynövénye. A feke­teáfonya különösen az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez. Sokszor alkalmazták farkasvakság megszűntetésére vagy erős fény okozta látászavar ellen. A hajszálereket (kapillárisokat) erősítő képessége elősegíti a szem vérellátását. A feketeáfonya az ideghártya-betegségek gyógyításában is fon­tos szerepet játszhat.

A feketeáfonyát az időskorban kialakuló látáscsökkenést okozó beteg­ségeknél is használják: az egyik a sárgafolt-elfajulás, a másik a szürke hályog, vagyis a szemlencse elhomályosulása.

Mivel a feketeáfonyában található antocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyü­mölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkerin­gés. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, kü­lönösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a haj­lam. Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a feketeáfonya hajszálértágító hatásának.

 

Őszibarack:

Az őszibarack: fehérjét, szénhidrátot, vasat, káliumot, pektint, rostanyagot tartalmaz.

Víztartalma is igen magas. 

Tisztító hatású gyümölcs, magját is célszerű elfogyasztani (mindig annyi-magot, ahány szem barackot ettünk), mert bélműködést serkentő, emésztést elősegítő hatása van.

Az őszibarack minőségét tápanyagtartalma határozza meg. Minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamin tartalma. 

Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az őszibarackban sok a boron is, valamint a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója.

Az őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalmának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben.

Az őszibarack A és C vitamin tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. A béta karotin együttműködik a C vitaminnal, valamint tartalmaz szelént is, ami maga is rákellenes anyag, tehát hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Így emeli az ösztrogén hormont a vérben a változó korban lévő nőknél is.

Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed. A vér tisztítása, a test tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben gyógyulnak, ha tiszta a vér.

Az őszibarackban levő A és a C vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlődésére és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A nap hatásának is jobban ellenáll, valamint a sebesült bőr hamarább begyógyul.

Az ásványi sók és az A vitamin lehetővé teszik, hogy gyógyítólag hat a tüdőre az őszibarack. Az A vitamin hatására a hörgők és a nyálkahártya kevéssé ingerlékeny és nagyobb teherbírással rendelkeznek. A gyümölcs segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségben tartani.

A száraz bőrre kitűnő arcpakolás készíthető belőle, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik.

Legjobb a fő étkezés után 2-3 órával fogyasztani a gyümölcsöt, akkorra a gyomor kiürül és teljes erővel a könnyen emészthető gyümölcsre összpontosíthat. Ezzel az aktív munkájával az egész emésztési folyamatot befolyásolja. A belekben a gyümölcs utoléri az étel maradványait és magával sodorja megakadályozva a székrekedést.

Az őszibarack tisztítja a húgyutakat, valamint vizelethajtó. Az őszibarack ugyanis nemcsak az emésztésre hat serkentőleg, hanem ösztönzi a víz kiválasztását is. Ha pedig kúraszerűen fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy a levét, hozzásegít ahhoz, hogy a szervezetünk bármely pontján felgyülemlett folyadéktól megszabaduljunk.

A legszembetűnőbb számunkra a szemek alatti táskásodás. Ha megpuffadt a bőr a szemünk alatt, bizonyosan a vesénk kiválasztásával van baj. Ilyen esetben ajánlatos jobban odafigyelni az étkezésünkre, illetve egy hathetes vízhajtó kúrát kellene végigcsinálni akkor, amikor valamely vízhajtó gyümölcsnek van az idénye.

Az őszibarack tisztítóereje nagy. Képes a testet megszabadítani a felgyülemlett vegyszertől, valamint a kisugárzásos szennyeződéstől. Ez főleg azoknak szól, akik rádiótelefont és komputert használnak.

 

 

Ősi magyar konyha

A szer-etet

 

 

 

A magyar konyhaművészet gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Ám manapság egyre ritkábban találkozni olyan fogásokkal, amelyek valóban az évezredes, évszázados hagyományos ízeket mutatják meg. E helyett a pirospaprikás, fekete borsos gulyást, csikós, paprikás imázst próbálják ránk erőltetni olyannyira, hogy már háziasszonyaink konyhájából is hiányoznak az ősi fűszereink, még pontosabban fűszerszámaink, hiszen a fűszerezés minden esetben a harmónia, az egyensúly visszaállítását, a gyógyítást is szolgálja, ha máshol nem is, akkor az emésztőrendszerben. Minden ősi fűszerünk egyben gyógynövény is, ízük harmóniája egyidejűleg szolgál testi, érzelmi, gondolati egyensúlyunk megtalálásához.

Az ősi magyar fűszerekhez, ételekhez való visszanyúlás érdekében mogyoróhéjban tekintsük át a magyar konyha történetét.

Az ősi magyar konyha néhány jellemzője mai napig tetten érhető konyhaművészetünkben, ilyenek pl. a következők:

* Az általunk igazán ízletesnek tartott ételekben a pentaton (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) ízharmónia jelenik meg, melyből egyik íz sem „lóg ki”, nem válik dominánssá, s éppen ettől élvezetes (pl. gondoljuk az igazi házi húsleves ízeire).
* Legfinomabb ételeink egyetlen edényben készülnek, és
* ezek mindig leveses, szaftos fogások.
* Nagyon sok az olyan tartalmas leves, ami főétkezésnek is beválik, pl. gulyásleves, babgulyás, palóc leves, stb.

Az ősmagyarok, a nyugati népeket több ezer évvel megelőzve, ismerték és alkalmazták a szárított hús és tejpor készítését. Így egy ősmagyar lovas bőrzsákjában több liter levesnek vagy tejnek megfelelő élelmet vihetett magával. Alkalmazták az aszalást és a füstölést is. A téli szálláshely körül gabonaféléket termesztettek: árpát, kölest, búzát. A főzéshez bográcsot használtak, a sütéshez nyársat. A kásafélékből, a gabonákból tejben, vízben főtt kásákat, később kerek köveken sütött lepényeket készítettek. Ezek a lepények átmenetet jelentettek a kenyér és a tésztafélék között. Az egyik legrégebbi tésztánk a galuska és a csipetke.

Ételeik ízesítéséhez előszeretettel használtak tárkonyt, csombort, kakukkfüvet, fokhagymát, rozmaringot, zsályát, valamint gyümölcsöket (áfonya, fekete ribizke), és virágokat (ibolya, körömvirág, rózsaszirom).

A magyar konyhában mai napig fontos étel-alapanyag a vöröshagyma, káposzta.

A tej savanyításával nyert kötő-, sűrítő- vagy éppen alapanyagok közül is a magyar tejföl és túró nem csupán számos ételünk nélkülözhetetlen kelléke, hanem egyetlen más világkonyhában nem használatos (tejszínt használnak általában).

Mindmáig egyedülálló pl. a kovászos uborka elkészítési módja, máshol nem készítenek ilyen savanyúságot.

A reneszánsz korban Mátyás király konyhája nagy hatást gyakorolt a konyhaművészetre, előtérbe került az élet élvezete, a finom fogások, ízletes lakomák, fantasztikus borok. Ebből a korból már írásos receptek is maradtak fent.

A török hódoltság korában a magyar konyha visszaszorult Erdélybe, és erdélyi konyhaként élt tovább. Az ásványi só elterjedése a konyhában is az erdélyi sóbányáknak köszönhető.

A paprikát Kolumbusz hozta magával Közép-Amerikából, az ebből készült megőrölt fűszer az írásos emlékek szerint a XIX. Században vált használatossá.

A konyhánkban próbáljuk meg hasznosítani a keleti hagyományokon kialakult táplálkozástudomány (makrobiotika) alapszabályait is, melyek a következők:

* A mérsékelt égöv népeinek hagyományos tápláléka a teljes gabonafélék (erőt, energiát adnak), a zöldségfélék (gyógyítanak), a hüvelyesek, a gyümölcsök (méregtelenítenek, frissítenek) és olajos magvak. A hideg éghajlaton természetes a hús és a zsiradék fogyasztás. A gabonát (barnarizs, köles, kukorica, hajdina, búza, rozs, árpa, zab) sütve, főzve fogyasszuk. A hüvelyesek fehérjeforrások (bab, lencse, felesborsó). A gyümölcsnek nyugodtan megehetjük minden részét, kifejezetten használunk vele a szervezetünknek.
* Mindig a közvetlen környezetünkben termő táplálékot részesítsük előnyben, mert arra van szükségünk, annak energiái vannak velünk összhangban.
* Minden évszakban azt együk, ami éppen terem, legfeljebb természetes módszerekkel tartósított táplálékkal bővítsük étlapunkat.
* Figyeljük magunkat, és rájövünk, hogy milyen ételre van szükségünk. Amikor az egyik irányba felborítjuk az összhangot, máris jelez a szervezetünk valamilyen másik oldali élelemre vágyással, amivel ellensúlyozza az eltérést. (Pl. húsos ételek után szomjasak vagyunk, zsíros ételre jól csúszik a bor, stb.)
* A legtöbb energiát a cserép, öntött vas edényben való főzés hagyja az ételben. Jó még a zománcozott, acél és üveg edény is.
* A kukta és a mikrohullámú sütő használatát a lehető legminimálisabbra csökkentsük.
* A legjobb a szabadtéri tűz a főzéshez, sütéshez, amelyet kirándulásokkor és kerti partikon engedhetünk meg magunknak, a gáz is a tűz energiáját adja át. A villanyáram nem tűzenergiával telíti az ételt, hanem villamos energiával, ezért ha lehet, ne használjuk.
* A főzéshez jó kedvvel, örömmel álljunk hozzá, mert akkor az ételen is érződik majd, hogy ezt jó szívvel készítették.

A főzés a nő, a családanya jelképe. A nő felelős a családi tűzhely melegéért, s ha nem vigyáz rá, a tűzhely kihűl, a család szétesik. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, jó főtt ételt (régi mondás, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út), jó illatokat találnak a lakásban. Nem mindegy, hogy a családanya örömet talál-e a főzésben, sütésben, nem véletlen, hogy a magyar nyelv azt mondja, milyen finom ez az étel, érződik, hogy szívvel készült, igen, jó szívvel, szeretettel. Érdekes módon a magyar szokások szerint a szabadtüzű főzésnél szinte mindig az apa főz, így ha időnként is, de részt vesz a tűz táplálásában.

Fontos, hogy a rég elfeledett fűszernövények ízét és hatását újra felfedezve, szeretettel és szívesen használják azokat az ételek elkészítésénél, hiszen fűszerezni egészséges és pompás élvezet.

A jól elkészített ételt szívesen enni: egészség és életöröm.

Forrás:https://nemzetiegyletek.hu/node/41 

 

 

A magyarok szent fája, a dió

 

“A magyaroknál szent fa volt az almafa, körtefa, diófa, stb., melyek terméseivel az Atya minden évben újra és újra megajándékozza szeretett gyermekeit.
A középkor nagy hatalomváltásában ezen hódítók az almafát tiltott gyümölccsé transzformálták, a diófán pedig már boszorkányok tanyáznak. Miért is voltak útban az új hatalomra törőknek a MAG népének Szent fái?

A Körtefa az KÖR+TÉ = FA, vagyis ÉLETFA, ami pl Egyiptomban az “ANKH”, az örök élet szimbóluma. Magyar dalban is így szerepel: “Körtéfa, körtéfa, kőrösi kerepesi körtéfa. Városi gazda, gyöngyösi tánc, könnyű járó kis menyecske, dob szerda”.

Az almafa a püthagoreusok egyik titkos szimbóluma volt, Berze Nagy János (Az égigérő fa) szerint pedig az égig érő fán található alma egyedül a magyarságnál található meg teljes egészében, máshol csak részekben, vagyis a forrás az, ahol nagyobb részben megtalálható (Országalma, aranyalma, stb.) Bíró Lajos szerint (Szerelem: Isten 108. old) a szerelem egyik fája, miként a diófa is a szerelmi egyesülés, a teljesség, a nász, a mennyei boldogság felé vezető út fája.

A diófa termése a DIÓ szerotonint tartalmaz, amelyet az agy közepén elhelyezkedő tobozmirigy (3. szem, ajna chakra, mindent látó szem, gondolatnál is gyorsabb szem, vörös szem, stb.) melatonin termeléséhez használ fel. Tudományos kísérletek igazolják, hogy a szájon át bevett melatonin jó közérzetet, nyugalmat és boldogságot biztosít, amelyet már egzaktált állapotnak is nevezhetünk.

Vajon véletlenül kapta a dió húsa szerkezeti felépítésében az emberi agy formájának mintázatát?

Már Arany János megírta (Az utolsó magyar), a dió őseink egyik szent Isten-fája volt, ami azt jelenti, hogy egyben sérthetetlen táltos- és szerelem-fa is volt (Bíró Lajos).

Számos magyar legendában szerepel. A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe.

 

A diólevelet  június végétől augusztusig gyűjtjük, olyankor, mikor már szép sötétzöld a színe de még nem jelennek meg rajta  a rozsdafoltok. A leszedett, ép, nem foltos leveleket megszárítjuk, összevágjuk, szellős, száraz helyen tároljuk.

 

Hagyományos felhasználása:

tonizáló, stimuláló, emésztést elősegítő és salaktalanító.  Ezért ajánlják angolkórra, nyirokrendszeri betegségekre, tüdő- és csonttbc-re.

Jól megfigyelhető hatása van az emésztőrendszerre (segíti az emésztést) és az izomzatra.

Vértisztító, vérképző, vízhajtó, serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést.

Antibiotikus és féreghajtó hatása régóta ismert a népgyógyászatban.

Cukorbetegséget is kezelnek vele, mert szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, enyhíti a szomjúság érzetet, csökkenti a vizelések számát és megakadályozza a szövődmények kialakulását. A levelek összehúzó hatásúak, ezért enyhe hasmenésre és gyomorhurutra használják.

 

Belsőleg: naponta 1-3 csésze az előbbi esetekben. Hat hét folyamatos fogyasztás után ajánlatos egy 3-4 hetes szünetet tartani.

 

Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.

Külsőleg nőgyógyászati problémákra (fehérfolyás, méhgyulladás), ekcémára, tejallergiára, korpára és hajhullásra, visszérsebekre, szemhéj duzzanatra, mandulagyulladásra és fekélyes sebekre használják. Angliában fejtetű és atka ellen használták megelőzésre.  Orrpolip esetén az orrba felszívott diólevél tea hatásos. 

 

Fürdőként alkalmazva csökkenti a gyulladással járó bőrtüneteket, a gyulladásos megbetegedéseket, hatásos az ízületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.

 

A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják.

 

A termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Növényi omega3 zsírsavtartalma igen gazdag.

A kemény héjú gyümölcsök előnye, hogy kitűnő E-vitamin források. A dió csökkenti a szívbetegség kockázatát, megelőzhetjük vele a szívinfarktust. Tiamint és niacint tartalmaz. 

A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje és ásványi-anyag forrás.

A dióbél magas tápértékű, ízletes. 186g fehérjét, 570g zsírt, 117g szénhidrátot, 17g szerves sót, 28g rostot tartalmaz kilogrammonként. A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban és 72 % linolsavat (omega zsírsav), valamint 20% fehérjét és többféle vitamint is tartalmaz.

A dió húspótló étel is lehet. A vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vehet fel. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, a réz. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányában fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavakat. A dió, mint E-vitamin forrás is jelentős.

 

A juglon-tartalom miatt a növény huzamosabb ideig történő használata nem javasolt. Belsőleg (a dióolaj és a termés kivételével) csak kúraszerűen alkalmazzuk!

 

 

CSÍRÁK

 

 

A csíra

A csírák a természet csodálatos ajándékai, hiszen olyan őserőt hordoznak, amely a növényvilágban egyedülálló!  Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok olyan széles tárházát tartalmazzák a csírázó magvak, amilyet semmiféle mesterséges multivitamin nem tud nyújtani.  A helytelen életmód, a rossz táplálkozás valamint a betegségek óriási mennyiséget emésztenek fel testünk üznye(enzim)-háztartásából ,  így idővel az egyensúly megbomlik és a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek vagy a korai öregedésnek.

Amikor a magok megfelelő körülmények (nedvesség, hőmérséklet, oxigén) közé kerülnek, elindul egy új növénynek a fejlődése, a csírázás. A pici magból óriási energiával tör elő az élet. Az enzimek elindítják azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek során a magban tárolt különböző anyagok átalakulnak, keményítő cukorrá, a fehérje aminosavakká, a zsír zsírsavakká.

A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak, a csírázás során a növény vitamintartalma megsokszorozódik. Tartalmazza mindazon vitálanyagokat: vitaminok, enzimek, nyomelemek, ásványi anyagok, stb. amelyekre szüksége van a szervezetnek az egészséges élethez.

 - a csírában levő vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek, mind olyan szerves formában vannak jelen, amit szervezetünk maradéktalanul hasznosítani tud. A csírában található magas enzim tartam miatt az emésztése rendkívül könnyű a szervezet számára azonnali energiát ad.

- folyamatos fogyasztásával elhagyhatja  a drága és kevésbé hatékony vitaminok, táplálék kiegészítők használatát. A csíra ‑ élő táplálék!

- a biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal. A betegség megelőzésében is fontos szerepet játszanak a bennük található vitálanyagok és bioaktív természetes antioxidánsok.

- regenerálják a bélflórát, így hatékonyabbá teszik a tápanyagok felszívódását. Az éhségérzet később lép fel, kevesebbet fogunk enni.

- biocsírák 25% több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon, antibiotikum és 100%-ban emészthetőek.

- Prof Werner Kollath kutatásai szerint a csíra nagy mennyiségben tartalmaz Auxone nevű növekedési hormont

- Dr Semenko japán kutató közzé tette, hogy a csíra mint élő táplálék gazdag DNS és RNS-ben. A nukleinsavaknak regeneráló, gyógyító és öregedést lassító hatásuk van.

 

Parányi gyógyszertár

A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk rendkívül fontos, hiszen egészségünk múlik azon, hogy van-e elegendő üznye a szervezetünkben.

Bár a csíra a magnak csak 4%-át alkotja, mégis a legértékesebb része. A csíra tartalmaz:
keményítőt, fehérjét, zsírokat, életsavakat (A, B, C, D, E, K),
ásványi sókat, nyomelemeket (Ca, Mg, P, Na, Mn, Li, Se) és üznyéket.

Elsősorban általános erősítők, jelentős szerepük van a szervezet méregtelenítésében, a vér tisztításában.

Kedvezően hatnak az emésztésre, hatékony gyulladáscsökkentők és idegnyugtatók.

Jelentős ásványi-anyag tartalmuk miatt csonterősítő hatással rendelkeznek.

Négyfajta növényi alapanyag alkalmas a csíráztatásra, ezek a gabonafélék, a hüvelyesek, az olajos magvak illetve a zöldségfélék, a fűszernövények és füvek.

 

Bíborhere csíra    

Nagyobb méretű, mint a vöröshere. Rendkívül gazdag fehérjében. Rengeteg tápanyagot tartalmaz. A következő életsavakat tartalmazza: A, B csoport, C, D, E, U vitaminokat és ezen kívül ásványi anyagokat: foszfort, káliumot, magnéziumot és kalciumot, nátriumot, szilíciumot. Lúgosít. Nagyon jó hatással van az idegrendszerre, görcsoldó és vértisztító hatású!

 

Lucerna

Legfőbb hatóanyagai 
Szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, valamint a kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését.

Élettani hatások 
Ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért. 
Rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az erek faláról, szaponin tartalma lekaparja és feloldja. 
Magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet! 
Segít ízületi gyulladásnál, reumánál, fekélynél! 
Szoptatós anyáknál tejserkentő hatású! 
Roborál. A benne levő rengeteg növényi hormon miatt csodálatos ösztrogén hatása van, amely pl. segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében. 
Segíthet érszűkület esetén is. B12-vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít. 
K-vitamin tartalma megelőzi a thrombus (vérrög) kialakulását, csökkenti a vérzéseket (fokozott havi vérzés, méhvérzés) 
Vastagbél-gyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka. L-borostyánkő sav-tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős!

 

Vöröshere csíra

Vitaminok, ásványok
A vöröshere csírában nagy mennyiségben található mindenféle nyomelem és ásványi anyag, kalcium- és L-borostyánkő sav-tartalma rendkívül magas.

Élettani hatások 
A vöröshere csíra két szempontból is kiemelkedő tulajdonsággal bír. Egyrészt tartalmaz egy olyan vegyületet, amely megakadályozza a rákos daganatok növekedését; másrészt a benne található fitoösztrogének mellékhatások nélkül képesek helyettesíteni az emberi ösztrogént, amelyek többek közt a csontszövetek kialakulásáért felelősek, de ugyanennek köszönhetően a változó korban lévő nőknél enyhítik a klimax tüneteit, illetve hatékonyan akadályozzák, az emlődaganatok fejlődését-mellékesen fokozza a termékenységet is. 
A vöröshere csíra ezeken kívül tartalmaz minden olyan nyomelemet, amelyek a mirigyek normális működéséhez szükséges. 
Javíthat az epe-, cukor- és májbetegek állapotán; vértisztító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és nyálkaoldó hatású.

 

Görögszéna csíra 

Vitaminok, ásványok
0,38% trigonellint és további alkaloidokat (kolintgentianintcarpint), 0,18% nikotinsavat, 40-45% poliszaharidot (ebből 30–38% galaktomannán) nyálkát, szaponintrutint, 6-10% zsíros olajat, 27–30% fehérjét (sok lizin és L-triptofán aminosavval), cserzőanyagot,flavonoidokat (luteolinorientinquercetinvitexin és izovitexin; ásványi anyagokat (kalciummagnéziumfoszfor); mikrotápelemeket (szerves vasszelénszilícium; ezek közül Magyarországon a szelén kiemelten fontos); A, B, C és D vitaminokat; pantoténsavat,lecitint, gyantát, phytint tartalmaz. 

Élettani hatások 
Gyógyhatását elsősorban a szteroid jellegű szaponinoknak (dioszgeninyamogenin,tigogeninneotigogenin) és a nyálkás rostoknak tulajdonítják. A szaponinok gátolják akoleszterin felszívódását és szintézisét, a rostok a vércukorszint csökkentését segíthetik. Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és neminzulinfüggő (2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna lejjebb viheti a vércukor- és a koleszterinszintet.
A görögszénát a székrekedés, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízottság kezelésére alkalmazzák……

 

Vöröskáposzta csíra

Vitaminok, ásványok
Magas vas, K-vitamin, C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns.

 Élettani hatások 
Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagokat az ízületekből….

 

Brokkoli csíra

Vitaminok, ásványok
A brokkoli igazi bio multivitamin bomba!
Jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint, magnéziumot, káliumot, vasat, szelént  tartalmaz.

Élettani hatások
A brokkoli jótékony hatásait nem lehet túlbecsülni. 
A benne lévő kalcium erősíti a csontozatot. 
Jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre is. 
.Védi a sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. 
A brokkoli erőteljes rákmegelőző!
Antioxidáns hatású, immunrendszer erősítő tulajdonságú.
brokkoli , kelbimbó és káposzta fontos a cukorbetegek étlapján. 
Nagyon erős savlekötő, illetve lúgosító anyag, ami védi, tisztítja a vért, a vérereket és számos más, létfenntartó szervet.
Csökkenti a szívrohamok kockázatát. 
A brokkoli az egyik leghatásosabb öregedést gátló növény.
Regenerálja az agysejteket.
Nyomelemei megelőzik a vesehomok és a vesekő kialakulását.

 

Retekcsíra

Vitaminok, ásványok
Vitaminok: A, B1, B6.
Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav.
Természetes antibiotikum.

Élettani hatások
Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású.

Több hőt termel, mint a kifejlett retek. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását, segít a köhögésnél, asztmánál.

Hatásos vízhajtó, tisztítja a vesét, segít egyes vese-, epekövek eltávolításában.

A bélben rothadásgátló, fertőtlenítő hatású, kiüríti a bélférgeket.

Csökkenti a reumatikus fájdalmakat.

Magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.

 

Ruccolacsíra

Vitaminok, ásványok
A rucolacsíra nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat és E-vitamint.

Élettani hatások
Telítetlen zsírsavainak köszönhetően nagyon hatásos a a szív- és érrendszeri problémák kezelésénél.                                                                                       Magas E-vitamin tartalma miatt értágító és alvadásgátló hatású.                     

Erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért, csökkenti a gyulladásokat, növeli a potenciát.

 

Hagymacsíra

Vitaminok, ásványok
Magas az aminosav-, enzim- vitamin- és ásványianyag-tartalma.

Élettani hatások
A hagyma a csírázáskor elveszíti jellegzetes erős szagát, és sokkal könnyebben emészthető.
Kitisztítja a véráramot és a májat, megújítja a vért, tágítja az ereket, főképp a szívkoszorúereket.

Jótékony hatása van gyomorfekélynél, gyomor-, bélproblémáknál, fejfájásnál és reumánál.

Emeli és beállítja a magas vérnyomást.

Tisztítja az epehólyagot, epevezetéket és a lépet.

Hat az inzulintermelésre, emeli a speriumszámot.

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre.

Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.

Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést.

Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a náthát, nyálkiürítésre készteti a tüdőt.

Vírusölő, gombaölő, élősködő-ölő, protoozon-ölő, mikroba-ölő hatású.

 

Hüvelyesek

 

Mungóbab

Vitaminok, ásványok
B-vitamint, vasat, folsavat, káliumot, magnéziumot, mangánt, foszfort, sok E-vitamint és C-vitamint tartalmaz.

A mungóbabcsíra élettani hatása: 
A babcsíra, mint általában a hüvelyesek csírái - jó hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást, segíti a méregtelenítést. 
Megelőzi a rákos sejtek kialakulását, magas vastartalma segíti a vérképzést. 
A bab csírájában is sok az E-vitamin, ami a bőrre van jó hatással. 
Kiemelkedően magas fehérjetartalom! 
A csíráztatott babok könnyen emészthetőek, gázok nem termelődnek! 
Különösen ajánlott sportolók és kisgyermekek részére!

 

Vöröslencse csíra

Legfőbb hatóanyagai
A lencse tartalmazza szinte az összes fontos aminosavat. 
Fehérjetartalma 25%! 
Szénhidráttartalma is magas viszont lassan szívódik fel, így cukorbetegek számára is ideális táplálék. 
Sok benne a folsav, az A- és B1-vitamin, jelentős mennyiségben található benne továbbá kálium, vas és cink.

Élettani hatások
A babfélék jó hatásúak a szívre, kitisztítják a vérből az LDL-t (rossz koleszterin) 
Nagyon magas a rost tartalmuk, csökkentik a vérnyomást. 
Csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjét, nem szorulnak a test saját inzulinjára! 
A bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló anyagok! a proteázok (proteázinhibitorok) megelőzik a sejtek rákossá alakulását! 
A hüvelyesek csíráinak szerepe van a vakbélgyulladás előfordulási valószínűségének csökkentésében. 
Rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést!
És nem utolsósorban nagyon finom!

 

Csicseriborsó 
(bagolyborsó)

Legfőbb hatóanyagai
A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is.                                         

Nagyon magas fehérje tartalmú.

 Élettani hatások
A csicseriborsó élelmi rost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére.

A csicseriborsó kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer (vigyázat! viszonylag magas a szénhidráttartalma).

Rendkívül magas fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek is.

Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra. 

 

Bébi növények

 

Gyermek Napraforgó

Hatóanyagai:
Kiváló niacin (borvitamin) forrás. 47% olajat tartalmaz, és annak 65%-a esszenciális olaj. Fehérjetartalma 30%. Klorofill. Élelmi rost. Jelentős mennyiségű E és B12 vitamint tartalmaz. 
Rendkívűl gazdag ásványianyag forrás P, Ca, Fe, Cu, I, Mg (Foszfor, Kalcium, Vas, Réz, Jód, Magnézium).

 Élettani hatások
Vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges. 
Jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. 
Magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez. 
Fehérjetartalma rendkívül magas 30%! 
Kiváló niacin (bőrvitamin) forrás. 
Gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású. 
Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát. 
Klorofill tartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. 
Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású. 
Jótékony hatással van a cukorbetegségre! 
Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak!

 

Búza csíra

A daganatos embereknek önbizalmat ad, mivel segíti a gyógyulásukat. Ami igaz is. A sejtek megfulladnak saját szemetükben. Ha a testnedv a szemetet nem tudja kihordani a nyirokrendszeren keresztül, ödéma keletkezik.
A búza csíra gyors segítség a méregtelenítési folyamatoknál. A búza csíra megújítja a beteg sejteket. A benne lévő enzimek nem engedik a rosszindulatú sejtelváltozásokat szaporodni. 
Tisztítja a májat. 
Gyulladás gátló, baktériumölő hatású. egyensúlyban tartja a vérnyomást. 
Csökkenti a radioaktív sugárterhelést. 
Segíti a vér oxigén-ellátását. 
Elősegíti a vércukor szinten tartását. 
Leghatékonyabb a vérsejtképző szöveti eredetű, nem jóindulatú elváltozásokra, de hat a többi elváltozásra is. Tágítja az ereket, és oldja a lerakódásokat az érfalon. Beleértve a szívkoszorú ereket is. Körülbelül heti 3 x 100 g öt hónapon keresztül. 
Magas a szelén- és a krómtartalma. A króm a szív és a vese eltérő működéseinél, beidegzéseinél segíthet. Csökkenti a prosztatagyulladás lehetőségét, enyhíti a már gyulladásban lévő panaszokat. 
Hat a pszichére. Személyiség zavaroknál, neurózisnál hatásos gyógyító. 
Minden belső elválasztású mirigy működését segíti szabályozni. 
A májban lévő méreganyagok könnyebben tudnak távozni. 
Tartalmaz L-borostyánkősavat, mely képes a szövetekben az ingerületet továbbítani. 
Fontos szempont valamely testrész zsibbadásánál.

Forrás, bővebb infó, megrendelés: https://www.ezerjofu.hu/csirak.htm

 

 

MÉREGTELENÍTÉS

 

A böjt, avagy az éhség tudománya

Szinte bármilyen zöldségből készülhet böjti krémleves.

 

A természeti népeknél mindmáig gyógymód a böjtölés, mint ahogy a legősibb civilizációkban élt papok feljegyzései is beszámolnak a méregtelenítés gyógyító erejéről.

A modern élet számos előnye mellett talán a legnagyobb kárt a jólét, a túltápláltság okozza. Miközben alig egy tizedét mozgunk elődeinkhez képest, ha nem is fogyasztunk többet náluk - de a nehéz, kalóriadús ételekkel túlterheljük egész szervezetünket.

Az emésztés energiaigényes. Elhasználja a test másra, hasznosabbra fordítható erejét. A túltápláltság fáradttá, kedvetlenné, lassúvá tesz. És nem épít, sokkal inkább mérgez.
Nem véletlen tehát, hogy nincs olyan vallás, amelyben ne találnánk meg a rituális böjt előírását.

Manapság egyre több táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember sürgeti, hogy oktassák az ésszerű étkezést. Orvosok, természetgyógyászok igyekeznek népszerűsíteni a böjt egyszerű formáit. Azt szokták mondani: a legkisebb falat is, amiről lemondunk, már egy lépéssel előbbre visz az egészséghez.

„Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa.” – Hippokratész

„Ha eltűnik minden húsom, a lélek világosabb lesz, a szellem ébersége pedig egyre erősebb.” – Buddha

„A nagyobb fizikai és szellemi teljesítményért böjtölök.” – Platón

A böjtölést Paracelsus (1493−1541) a legjobb természetes gyógymódnak tartotta.

„Ha böjtölsz és szervezeted kitisztul, akkor isteni fény fog szétáradni benned.” – Mahatma Gandhi

„Nézd csak, hogyan hat a böjt: meggyógyítja a betegségeket, kiszárítja a testből a felesleges nedveket, kiűzi a gonosz szellemeket, elhessegeti a helytelen gondolatokat, nagyobb világosságot ajándékoz a szellemnek, megtisztítja a szívet, megszenteli a testet, végül pedig elvezeti az embert Isten trónja elé. Nagy erő a böjt és nagy sikerekhez vezet.” – Szt. Athanasius (egyháztanító, püspök)

„Nincs mélyebben ható és jobban gyógyító módszer, mint a táplálkozástól való önkéntes megtartóztatás, annak érdekében, hogy hatni hagyjuk azt a belső gyógyerőt, amely minden emberben megvan.” – Rudolf Breuss (osztrák természetgyógyász, a "Breuss-kúra" kidolgozója)

„Az a betegség, amely böjttel nem gyógyítható, az gyógyíthatatlan.” – Jurij S. Nikolaev (a moszkvai böjtklinika volt igazgatója)

„Mindenkinek van varázsereje, mindenki képes elérni a céljait, ha tud gondolkodni, tud várni és tud böjtölni.” – Hermann Hesse

„A böjtölés hozzásegít ahhoz, hogy azzá tedd magad, ami lenni szeretnél. Képessé válunk önmagunk megvalósítására és olyan emberek lehetünk, amilyenek lenni szeretnénk.” –  Paul Bragg (a wellness egyik úttörője)

„A böjt .. számomra a test és lélek pihentetése, regenerálása Isten közelségében. Nem kétnapos éhezés, mint egyik-másik fogyókúra; ilyenkor éppenséggel visszakapok valamit az élettől, időt fordíthatok testemre-lelkemre.” - Marie Helvin (divatmodell)

Láthatjuk, hogy minden korban, minden földrészen fontosnak tartották a böjtöt, mint a test-lélek-szellem megújító módszerét. Ha a magyar ősi mintát követnénk, ahol a böjti időszakok szigorúan be voltak tartva, fele annyi beteg ember sem lenne kis hazánkban:

„A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja. Magyarországon ebben az időszakban nem főztek, sütöttek állati eredetű zsírral;  a nagyböjt kezdete előtt mindent a kamrába tettek, amit negyven napig nem fognak használni (zsíros edényeket, szalonnát stb.). Minden nap csak kétszer ettek: ebédre levest, böjtös pitét, vacsorára olajos káposztát, savanyú paprikát, diót és mézet. A hagyományos böjti étrendben helyet kapott még sokféle főzelék, aszalt gyümölcs, tojás- és halétel. Böjti időszak alatt tilos volt lakodalmat, mulatságokat tartani.”

 

Böjt otthon

 

Ha csak egy-egy fehérjementes vagy gyümölcsnapot tartunk, már az is egy mini-kúrának tekinthető. Még hasznosabb, ha ezt hetente megismételjük, lehetőleg a hét azonos napján!

A hosszabb kúrát akkor végezzük jól, ha fokozatosan szűkítjük a fogyasztandó tápanyagok körét, majd fokozatosan újra kibővítjük azt. Például az első nap hagyjuk el a fehérjét, hiszen ennek feldolgozása a legbonyolultabb a szervezet számára. Másnap fogyasszunk gabonából készült ételeket. Harmadnap tarthatunk egy zöldség- és gyümölcsnapot, a negyedik napon pedig fogyasszunk zöldség- és gyümölcsleveket, teát és vizet! Ezután napról napra újra eljuthatunk a teljes körű táplálkozásig. Az italok és ételek mennyiségét alakítsuk a saját igényeink szerint. Ez a kúra semmiképpen se tartson tovább egy hétnél vagy tíz napnál.

 

 

Hagyományos böjti ételek

 

Cibereleves

Hozzávalók:  1 dl tejföl, 1 dl tej, 4-5 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 evőkanál liszt

Elkészítés:  Tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, add hozzá a vágott vagy zúzott fokhagymát, forrald fel. Habard be az egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel, fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd kis lángon melegítsd át. Pirított kenyérkockákkal tálald!

 

Zöldborsó-krémleves

Hozzávalók:  35 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 nagyobb burgonya, 1 kisebb sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 db zöldségleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése:  A krumplit és a többi zöldséget tisztítsd meg, vágd fel (a vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát hagyj egészben). A borsót olajon futtasd meg, engedd fel kb. 8 dl vízzel, add hozzá a leveskockát, a krumplit, az egészben hagyott vöröshagymát és az 1 gerezd fokhagymát. Főzd puhára kis lángon (kb. 20 perc). Vedd ki belőle a vöröshagymát és a fokhagymát, s tegyél félre két-három evőkanál zöldborsót is. A maradékot turmixold össze, add hozzá a tejszínt. Sóval, borssal fűszerezd. Tálaláskor az egészben hagyott zöldborsóval és finomra vágott petrezselyemzölddel díszítsd.

Répasaláta almával

Hozzávalók:  3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé

Elkészítés:  A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágd, az egészet jól keverd el, szórd meg a darált dióval, és citromlével ízesítsd. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágj mindet apróra, keverd össze, sózd, és locsold meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.

 

Céklaleves

Hozzávalók:  2 kg cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, rozskenyér, babérlevél, bors, só, cukor, citromlé

Elkészítés:  A nyers céklát mosd meg, hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le. Önts rá előzőleg felforralt, langyos vizet, annyit, hogy ellepje, és fedd be rozskenyérrel. Öt-hat napig hagyd állni meleg helyen, így megsavanyodik. Szűrd le, a levét tedd félre. A sárgarépából, a zellerből, a hagymából néhány babérlevél és pár szem feketebors hozzáadásával főzz zöldséglevest, szűrd át, és add hozzá a cékla erjesztetett levét. Sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítsd!

 

Nagyon hasznos tisztító, méregtelenítő növények: a hagyma, medvehagyma, snidling, turbolya, sárgarépa, káposzta, zeller, paradicsom, brokkoli, cékla, uborka. A bennük lévő hatóanyagok természetesen nyers állapotban hasznosulnak igazán, ezért böjt alatt főleg ivólé formájában fogyasszuk őket!

salakanyagokat a folyadék viszi ki a szervezetünkből, természetes tehát, hogy ha a lerakódásukat szeretnénk felszámolni, akkor minél több vízzel kell "átöblögetnünk" a testünket. Ebből azonnal látszik az is, hogy miért nem jók erre a cukrozott üdítőitalok: azokban több salakanyagnak való van, semhogy a már lerakódottaktól tudnának minket megszabadítani. Az alkohol pedig toxikus anyag, ezért (legalább) a tisztítás ideje alatt ne fogyasszuk.

Akit zavar az, hogy emelt folyadékfogyasztás mellett túl messzire nem távolodhat a mellékhelyiségtől, vígasztalódjon azzal, hogy ez egyrészt szükséges a méreganyagok távozásához, másrészt 2-3 nap múlva mérséklődik, mert szervezetünk megszokja, hogy több vízzel gazdálkodhat.

 

Segítséget kaphatunk a gyógynövényektől is ebben az időszakban: létezik és kapható bioboltokban a bükki füvesember, Gyuri bácsi nagyszerű keveréke, melyben bodzavirág, csalán, feketeribizli levél, galagonya, diólevél, tejoltó galaj és ezerjófű van szakszerű keverési arányban összeállítva.

 

Érdemes kihasználnunk azt a lehetőséget, melyet a különböző növényi csírák fogyasztása jelenthet számunkra. Otthoni csíráztatással igen egyszerűen és olcsón juthatunk hozzá nap, mint nap friss növényi (fekete retek, búza, mustármag, kukorica stb.) csírákhoz, melyek nagymértékben segítik a szervezet tisztulását, ugyanakkor intenzíven roborálják testünket, lelkünket és szellemünket egyaránt. Ha nincs módunk erre időt szentelni, akkor a gyógynövényboltokban is hozzájuthatunk a 100%-os hidegen sajtolt csíraolajokhoz (búzacsíra, kukoricacsíra stb.).

 

Az eredményre rásegít, ha 2-3 naponta forró vizes lábfürdővel, szaunázással, napi rendszeres mozgással kiizzadjuk a kúra során felszabadult méreganyagokat.

 

Nem mindenki böjtölhet és be kell tartani néhány fontos szabályt is. A szakszerű böjtölésről itt olvashatsz:

https://onmegvalositas.hu/cikk/bojt_folyamata

 

 

 

Mindennapi gyógy-SZEReink: zöldségeink

 

PETREZSELYEM

 

Lúgosító hatása van a savas vérre. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagyban fogyasztani nem szabad. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Serkenti természetes szex hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Ezt vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés.

Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagymennyiségű A vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, valamint javítja a látást.

Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

Azoknak, akik a szürke zónába jutnak, illetve jelöltek a cukorbajra, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késleltei a cukorbaj kialakulását.

Azok, aki huzamosabb időn keresztül gyógyszeren vannak, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Nagy csapás továbbá az immunrendszerre a védőoltás is, bármelyik legyen az. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.

Különösen kisgyereknél jelenthet gondot az étvágy, amit a rossz étkezési szokásokkal alakíthatunk ki. A kicsi általában nem kap elegendő nyers gyümölcsöt, de még inkább nyers zöldséget. A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.

A petrezselyemben sok a vas. Ha megfigyeljük a kimutatást láthatjuk, hogy tíz dg petrezselyem 8 mcg vasat tartalmaz. Ezt nem lehet összehasonlítani a pótló pirulákkal, mert a természetes környezetből illetve a táplálékunkból a felszívódás sokkal nagyobb. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan agyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.

 

SÁRGARÉPA

 

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.

 A terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak akik megszokásból rágnak valamit.

A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet.

Az emésztésben a sárgarépa-lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

Izületi gyulladás sikeresen gyógyítható sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális, ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról. Enyhítésére, megszüntetésére, fogyasszunk sárgarépa-lét. Segít a szürkületi vakság legyőzésében is.

 

KÁPOSZTA

 

A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk!

Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint.

A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.

A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk. A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. 

Feloldja a mérgeket: A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. Ugyanezt a munkát még a fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi.

A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is. Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.

A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.

A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban. A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulását és fejlődését. A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos  kelés, fekély gyógyításában értek el. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.

A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.

A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul.

A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.

Ugyancsak az U vitaminos vagy a C vitaminos savanyú káposzta és friss káposzta a kismamák reggeli rosszullétének a zöldség orvossága. Használható továbbá a mozgási, utazási rosszullétek leküzdésére is.

Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma következtében.

Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre.

 

ARTICSÓKA

 

Bőségesen tartalmaz C- és B-vitaminokat, karotinoidokat, ásványi anyagokat (kálium, foszfor, magnézium, vas és kalcium). Keserűanyagokat, flavonoidokat, aminosavakat, inulint, cserző- és nyákanyagokat, valamint élelmi rostot is tartalmaz.

A népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentő, epehajtó, vizelethajtó, gyomorerősítő szerként használják. A szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzése mellett fokozza a nátrium- és kloridionok kiválasztását.

Kivonatának tisztító, méregtelenítő hatása jótékony a köszvény, az ízületi gyulladás, valamint a veseproblémák kezelésében. Enyhíti a hasi fájdalmakat, felfúvódást, hányingert, s az IBS (irritábilis bélszindróma) tüneteit is. Egy 1998-as tanulmány szerint az emésztési zavarok 85%-ánál hozott állapotjavulást az articsóka. A tápcsatorna egyes kórokozó baktériumaira is hat anélkül, hogy a normális bélflórát károsítaná. Inulin tartalma a bélbarát baktériumok (probiotikumok) tápanyaga, amely lassan bomlik le, és lassan szívódik fel, így segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében.

Flavonoidjai - enzimműködést szabályozó és antioxidáns hatásuk révén - védik és regenerálják a májat, megakadályozhatják a májsejtek károsodását. Epehajtó anyagai javítják a zsírok emésztését, és a máj méregtelenítő funkcióját. Cinarin tartalma gátolja az epekőképződést.

Az articsóka a szív egészségét is védi, érszűkületben a terápia kiegészítésére is alkalmazható. Németországban végzett vizsgálatok szerint a koleszterin-szintézis gátlása révén az articsóka-kivonattal kezeltek koleszterinszintje 6 hét után 11,5%-kal csökkent.

 

BAB

 

A bab gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjében.
 

·                     serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a sejtek,

·                     szabályozza az anyagcserét,

·                     segít a máj-, vese-, hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete babok vese és hólyag betegségeknél),

·                     elősegíti a víz kiürülését,

·                     Ázsiában hagyományosan a tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy csökkent működésénél használják,

·                     erősíti a szívműködést, vérkeringést,

·                     hasznos fáradékonyság, ingerlékenység, nyugtalanság, idegesség esetén.

 

BORSÓ

 

Gyógyító hatása:

·                     nukleinsavakban gazdag, ezek pedig a legjobb fiatalító szerek, sejtregenerálók,

·                     anabolikus hatású, növeli az izmos tömegét,

·                     jótékony hatása van az idegekre, sok B1-, B6-, B12-vitamint tartalmaz, 

·                     elősegíti a szellemi frissességet,

·                     aktiválja az anyagcserét,

·                     erősíti a körmöket, hajat,

·                     javítja a látást,

·                     csökkenti a koleszterinszintet,

·                     méregtelenít.

 

BROKKOLI

 

Gyógyító hatása: védi a sejteket, sejthártyát, így magát a nyálkahártyát is (a legjobb nyálkahártyavédő), ennek eredményeként jelentős szerepe van az immunvédekezésben, átsegít a fertőzéseken.

Hat az emésztésre, fokozza a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét, erősíti az izomműködést.

Segít nyugtalan, ingerlékeny állapotban, alvászavaroknál, ún. stressz-ellenes zöldség, erősíti a szívet, a vérkeringést.

Továbbá vérképző, segít a sejtek oxigén ellátásában, enyhén, de görcsoldó, elősegíti a víz kiürülését - így kiváló vérnyomáscsökkentő.

 

BURGONYA

 

MÉREGTELENÍTŐ:

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat.

 

GYULLADÁSRA, GENNYES SEBEKRE:

A tiszta keményítő kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig amíg megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt és szúrjuk ki a sárga részt, majd előre elkészített borogatást helyezzünk a sebre. A borogatás krumplilében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik.

 

SZÉKREKEDÉS:

A krumpli kitűnő ellenszere a székrekedésnek. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

 

EPEKŐ ELHAJTÁS:

Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva fõzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle.

 

GYOMORFEKÉLY, BÉLGYULLADÁS:

A krumpli nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire.

 

HÚGYHÓLYAG, VESEGYULLADÁS:

A húgyhólyag és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy fölfázástól. Keverhetjük egyszer sárgarépalével, máskor káposztalével.

 

ROVARCSÍPÉS:

A megmosott krumplit elvágjuk és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépből.

 

LÁZCSILLAPÍTÁS:

A legjobb, ha kettévágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

 

CIKÓRIA

 

1.       elsősorban emésztőszervi panaszoknál ajánlatos (még a rákos elváltozásokra is jótékony hatású)

2.      csökkenti a vérzsírok és a koleszterin szintjét

3.      csökkenti a vérnyomást

4.      megelőzi az érelmeszesedést

5.      jótékony hatású a szívre

6.      segít a fogyásban

7.      méregtelenít

8.      szabályozza a vízháztartást

9.      védi a nyálkahártyát

 

CSALÁN

 

A spenótszerűen elkészített fiatal csalánlevelek elfogyasztva is jó hatásúak.

Különösen magas a vas- és egyéb ásványianyag-tartalmuk, de karotinoidok és C-vitamin is található bennük. (Ételkészítésekor a fiatal hajtásokat kell szedni!)

Ha a csalánteát borogatásként alkalmazza vagy rendszeresen szed valamilyen csalánkészítményt, az ízületi gyulladással járó lüktető érzés-különösen a köszvény okozta- egy idő múlva enyhülhet.

A szájon át elfogyasztott csalánnak emellett vízhajtó és  hisztamintermelést gátló hatása van.

Főbb előnyei: Vizelethajtóként a csalán megszabadítja a szervezetet a visszatartott víztől, ezáltal számos betegség kiegészítő kezelésében szerepe lehet.

A húgyúti fertőzésben szenvedőknél fokozza a vizelet-kiválasztást és így a vizelettel együtt kiürülnek a betegséget kiváltó kórokozók is.

A menstruációt  megelőző puffadásérzést is a visszatartott víz okozza, ezért azoknál a nőknél, akik a menstruációt megelőzően csalánkészítményeket fogyasztanak, enyhébbek lesznek ezek a tünetek.

A gyógynövény a magas vérnyomást is csökkentheti, amit egyébként részben a szervezet folyadék-visszatartása okoz, de ilyen célra csak a kezelőorvossal történt egyeztetés után alkalmazza.

A csalán a szénanátha tüneteinek  is egyik jól bevált ellenszere.

A pollenre és más allergénekre reagálva az allergiás szervezet egy gyulladást okozó vegyületet, hisztamint termel, amelynek hatására orrdugulás és könnyezés lép fel.

A csalánban viszont egy olyan flavonoid van, a kvercetin, amely képes meggátolni a hisztamin termelődését.

Egy kísérlet során a különféle allergiás reakcióktól szenvedő kísérleti alanyoknak több mint a felénél a csalán kifejezetten enyhítette az allergia tüneteit, szemben a placebóval, ahol ilyen hatásról nem számoltak be.

További előnyei: A csalán enyhítheti a férfiaknál a prosztata-megnagyobbodással járó panaszokat.

A csalán kovasav tartalma miatt kúraszerűen maximum 6 hétig alkalmazzuk, utána tartsunk 6 hét szünetet és így tovább…

 

CÉKLA

 

A vitaminok közül jelentős a fólsav, B1 és B2 vitamintartalma, melyek segítik a növekedést, szükségesek a hámszövet, nyálkahártyák, idegek egészséges működéséhez. Fontosak a szénhidrát anyagcserében.

Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, nátrium és magnézium tartalma, melyek növelik az ellenálló képességet, szükségesek a szív, izmok, idegrendszer, agysejtek működéséhez. Fontos szerepük van méregtelenítésben, vérnyomás stabilitásában a pH és a vízháztartás egyensúlyában.

A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van.

A népi gyógyászatban már régóta vérképzőnek ismerték. A huszadik századi orvosok ezt babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében.

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását a menstruációs zavarok esetén, de erre vonatkozó hatása klinikailag nem bizonyított.

 

DIÓ


A dió olaja igen egészséges, az ember számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma a légszáraz bél 50 - 70 %-a. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mindössze 20%-át teszi ki. Fehérjetartalma jelentősebb, 15 - 25 %.  Külön figyelmet érdemel a magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1-vitamin) 480, riboflavinból (B2-vitamin) 130, niacinból (B5-vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványianyag-tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminósavak közűl a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben.

A dió igazi beltartalmi különlegessége és értéke az úgynevezett Omega 3 zsírsav, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, de önálló előállítására nem képes.

A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó. A gyümölcs maga parazitaölő, féregölő, vértisztító, emésztő szervek munkáját serkentő hatású. Újabban napvilágott látott tanulmányok szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Leveleiből készült főzetét régen fejtetű ellen használták. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít. A dióolaj értékes étkezési olaj, kimondottan ajánlják a koleszterin csökkentésére.

 

FOKHAGYMA

 

Igen hatékony a keringési zavarok elleni kezelésben. 

Klinikailag igazolták jótékony hatását az érelmeszesedés elleni küzdelemben. 

Ezenkívül jelentős vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, valamint elősegíti az emésztést, enyhíti a náthát, segít lekűzdeni az influenzát és a hörghurutot, illetve koleszterinszint csökkentő hatását is megfigyelték.

Az ókori Kínában a fokhagyma legfontosabb orvosi alkalmazása vérnyomáscsökkentés volt. Az eredményeket manapság sikerült klinikai vizsgálatokkal alátámasztani. A rendszeres fokhagyma-, illetve kivonat fogyasztás akár 20 Hgmm-rel is képes volt a beteg vérnyomását csökkenteni.

 

FŐZŐTÖK

 

Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen esetekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers lét is

 

CUKORBETEGEKNEK:

A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium a vérbe kerülve emeli a vér sótartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.

 

HIPERAKTIVITÁS:

Különösen a gyermekeknél észleljük az utóbbi időben a túlzott éberséget, mozgékonyságot, magyarán kezelhetetlenséget. Ezeket a jelenségeket a különféle ételadalék okozza, mint színesítők, tartósítók, és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozásában valami nincs rendben. Később ez allergiába vagy más betegségbe fajulhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeket. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra.

 

HŐSÉG ELLEN:

Ha nagy meleg van sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet. Ez vonatkozik azokra is, akik napon fizikai munkát végeznek, vagy a sportolókra, akik sokat gyakorolnak. Az izzadtsággal a bőrön keresztül sok só távozhat, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget idéz elő. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét. Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Fogyaszthatunk citromos vizet is, de óvakodjunk a cukor- használattól.

 

KRÓNIKUS FÁRADTSÁG:

A krónikus fáradság mind gyakoribb betegség, amikor az orvos nem találja a betegség okát, mégsem érezzük jól magunkat. Ha nem teszünk ellene semmit, a helyzet romlása fokozódhat. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. Evés közben fogyasszuk.

 

EMÉSZTÉSI NEDV:

Ha a testben van elegendő szerves só,  nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érzünk. Ha éhesek vagyunk és ételt látunk, vagy rágondolunk, megindul a nyál termelődés a szánkban, ami a keményítő emésztéséhez szükséges. A gyomorban a gyomorsav van, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.

 

CSONTTÖRÉS ÉS CSONTRITKULÁS:

A zöld tökben az ásványok elosztása megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarább begyógyul, sikeresebben forr össze.

 

ELŐÁLLÍTÁSI MÓD:

A zöld tök, vagy más néven főzeléktököt ha gyógyításra szeretnénk használni, legjobb ha nyersen fogyasztjuk. Mivel salátának nem szoktuk meg, centrifugázzuk ki a levét, és naponta háromszor fél pohárral fogyasszuk olyan zöldségekkel együtt,  amelyek tartalma szintén magas szerves sóban, nátriumban. Ha zsenge a tök, jól mossuk meg, és héjastól centrifugázzuk.

 

VÖRÖSHAGYMA:

 

Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.

Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek.

A vöröshagymát meghűléskor próbáljuk csak külsőleg használni, mert melegítő hatása van, ami a lázas betegnek nem lenne kellemes. Ne fogyasszon továbbá a gyomorfekélyes és a bélgyulladásban szenvedő beteg sem, túlzott mennyiségű vöröshagymát. Ha azonban eldugult a légzőszervünk, jót tesz a szinuszoknak a vöröshagyma illatának belelélegzése.

Ugyancsak külsőleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsősegélyként égési sebekre.

A fokhagyma alkalmas a kisebb bélférgek kiűzésére, a népi hagyományos gyógyításban. A vöröshagymával nagyobb bélférgeknél is sikerrel járunk. Régebben a galandférget is kiűzte a belekből. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehetőleg egy ültő helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagyma lé ugyanis nagyon erős tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.

 

KELKÁPOSZTA:

Aki kalciumhiánnyal küzd, egyen sok kelkáposztát! De nemcsak kalciumban gazdag ez a zöldség, igen sok A-vitamint tartalmaz.

A kelkáposzta remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.

Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat. És a kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin és a szükséges ásványi csatlakozók. Előnye még hogy nátriumban szegény, és 100 gramm energiaértéke csak 30 kcal. 

Aki hajlamos a puffadásra, elkészítésekor csak a világosabb belső leveleit használja, vagy 3 percig főzze elő a leveleket, és az első főzővizet öntse le.

 

KUKORICA:

Kellemes ízű táplálék, magas a kalcium, kálium, vas, foszfor, magnézium, rost, fehérje, szénhidrát, keményítő, olaj, zsír és vitamin tartalma. A-, B5-,B6-, és E- vitamint, szerves sót tartalmaz. Jelentős a tápértéke is, kitűnő íz anyagai mellett sok energiát szolgáltat. 100 g-ként, 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8-12 g C-vitamint ezenkívül karotint is tartalmaz. 

Magas elemi rosttartalma miatt serkenti a bélműködést. Segít a fogszuvasodás megelőzésében. A pattogatott kukorica fogyasztása savlekötő hatású.

 

SPENÓT:

A spenót az a növényünk, amit ha okosan használunk, nagyon sok betegségtől szabadíthat meg bennünket. A szabály pedig az, hogy ne főzzük. Sok benne az oxálsav, amivel ha megfőzzük, sokkal több kárt tehetünk magunkban, mint hasznot. Ha azt be tudjuk tartani, hogy a kúraszerű fogyasztással csak nyers spenótlét veszünk magunkhoz, az eredmény nem fog elmaradni. Ha tehát nyersen fogyasztjuk a spenótot, nemhogy nem képződik lerakódás szervezetben, de meggátolja a vese és a húgyutak kőlerakódását is. A spenót erős antioxidáns. Mindhárom vitamin megtalálható benne, amelyek együttes munkája a sejtjeink megvédése az oxigén szabadgyököktől. Van továbbá szelén is benne, ami szintén támogatja a vitaminok ezen tevékenységét.

Emésztést serkentő, idegnyugtató, csökkenti a hiperaktivitást, csökkenti a vér cukortartalmát, jótékony hatású a krónikus székrekedésre, segítségével megelőzhető és megszüntethető a krónikus fáradtság, az alacsony és a magas vérnyomás, csökkenti a vérzékenységet, segíti a vese kiválasztó munkáját, segítségével megszüntethető a végtagok feldagadása.

 

SPÁRGA:

Étkezésre főleg fiatal hajtásait használjuk. A spárga az egyik leghasznosabb növényünk, melyet ajánlatos inkább nyersen fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy főzéssel károsítsuk gyógyító erejét. A nyers lé vesetisztító, kimossa a vesékből a homokot, vagy a kisebb köveket, azokat az anyagokat, amelyek a főtt spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása következtében lerakodó húgysavkő okoz.

 

Tápértéke:

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon, molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.

 

Gyógyhatása:

Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz. Megfőzve azonban sokat veszít értékéből

Vesetisztító, vesegyulladást csökkentő, jótékonyan hat a reumatikus fájdalmakra, köszvényre, orvosolja a bőrproblémákat, kitisztítja a pattanásos bőrt.

 

UBORKA:

Az uborka nemcsak az emésztő szervekre hat hűsítőleg, de a légzőszervekre, és a gyulladásos bőrre is. Kiemelkedő vitamin vagy ásványi anyag nincs benne, mégis jó szolgálatot tesz a természetes gyógyításban. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és úgy külsőleg, mint belsőleg jó méregoldó tulajdonsága van.

Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltózhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.

Gyógyír rovarcsípésre, sérült, kivörösödött bőrre, bőrkiütésre is.

 

Forrás és bővebb információk: https://gyogyitohatasai.blogspot.hu

 

 

Mindennapi gyógy-SZEReink: fűszereink

 

Bors:

Étvágygerjesztő, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette!

Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen.

Borsikafű:

A legősibb fűszernövények egyike. Szabályozza az emésztést, fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot. Görcsoldó és felfúvódást gátló hatású. Bélférgesség ellen is jó hatású szer.

Édeskömény:

Elsősorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetően jó hasznát vehetjük légcsőhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentő, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.

Lestyán:

Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

Koriander:

Szélhajtó, felfúvódás-gátló, emésztést segítő, vértisztító.

Izsóp:

Nátha ellen gőzét belélegezve igen gyors hatású háziszer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esestén. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásában is bízhatunk.

Kakukkfű:

Megkönnyíti a zsírok emésztését, fűszeres levesekben, paradicsomleves, hüvelyes leves, főzelékekben (bab, répa, gomba, cékla, káposzta) mártásokban, paradicsomsalátában, növényi ecetekben. Teának megfőzve köptető, légutak fertőtlenítője, légcsőhurut ellen igyuk. Görcsoldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Fürdővízben frissítő.

Kapor:

Tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van.

Bazsalikom:

Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertőzés, vesegyulladás ellen jó, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható. Külsőleg toroköblítő, keléseket érlelhetünk borogatásával.

Fehér mustármag:

Általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza. Hatásosan alkalmazható a következő problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bőrelváltozások, pattanások, ekcéma. A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe működése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint.

Rozmaring:

Teája szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítõ, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére, szívnyugtató. Fürdővízbe téve felfrissít.

Majoranna:

Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Magas vérnyo-másúak óvatosan használják! A májműködést serkenti, a bélműködést szabályozza. Fürdőnek alkalmazzuk általános gyengeségnél, inhalálhatunk nátha esetén, gargalizálhatunk szájüregi fertőzésnél.

Szurokfű:

Az ókorban szórófűnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki. Teája étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. 

Tárkony:

Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentő, ezért cukorbetegeknek gyakran adjuk.

Zsálya:

Évezredek óta ismert gyógyhatása. vértisztító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdővízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.

Babér:

Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megőrizni, fenntartani, sőt megerősíteni az egészséget, fokozni a boldogságot. Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.

Kömény:

Magja étvágygerjesztő, gyomorerősítõ, szélhajtó.

Ánizs:

Étvágyjavító, emésztésserkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, bél- és epebántalmak ellen hatásos. Gyermekek jóízű szélhajtó és hurutoldó teája.

Metélőhagyma:

A régi Kínában már négyezer éve ismert, mindenféle mérgezés ellenszerének hitték, használták vérzéscsillapítónak is. Rendszeresen fogyasszuk betegségmegelőzés céljából. Télen friss zöld vitaminforrás lehet. Vastartalma is jelentős. Vérnyomáscsökkentő, gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása van. Gyógyítja a vesét és az ereket.

Turbolya:

Tavaszi tisztítókúrák egyik fontos alkotórésze lehet. A levelek forrázata máj-, epe- és vesepanaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen használható. Keringésjavító, serkenti az agy működését, jó hatású emlékezetkiesés ellen. Teája vese, hólyag, légző- és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.

Medvehagyma:

A tavaszi tisztítókúra és méregtelenítés első számú segítője.  Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott "ólommentesítő" hatása miatt. Vértisztító hatású, bőrproblémák orvoslója. Jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, kihajtja a bélférgeket. Magas C-vitamintartalommal rendelkezik, immunrendszer erősítő, növeli az étvágyat és a szervezet ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben. Hatóanyagainak köszönthetően csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását. Műtét előtt ne együnk. Vérhígító. Javítja a memóriát, köhögéscsillapító, véralvadásgátló, de álmatlanság ellen is kitűnő. Reumatikus bántalmak kezelésére is ajánlott, fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések is. Vírus-, -baktérium és gombaölő (candida).

Gyömbér:

A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket. Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat, és a reggeli merevségét, könnyíti az ízület mozgékonyságát. Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat. Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, így könnyebb lesz az emésztés, növeli az étvágyat. Az utazás okozta émelygést is csökkenti.
Téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea fogyasztása. A gyömbér mivel nagyon hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringést fokozó, jótékonyan hat a visszereknél. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.

Kurkuma:

A kurkumát a hagyományos indiai gyógyászatban, az ajurvédában már több mint 5000 éve használják emésztés-serkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen. A kínai gyógyászatban szintén régóta alkalmazzák a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére. Hatékony gyulladáscsökkentő, különösen a következő betegségek esetében: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések. Eredményesen kezeli a lábfej, a boka, a térd, a csípő, a derék, a hát, a csukló, a könyök és a váll ízületi megbetegedéseit. Fájdalomcsökkentő.
Erős antioxidáns, leköti az egészséget károsító szabadgyököket. Csökkenti a cigaretta, az alkohol, a környezeti ártalmak és a vegyi anyagok káros hatásait.
Javítja a vérkeringést, gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti az infarktus- és trombózisveszélyt, védi az érrendszert.
Májvédő és epevédő hatással rendelkezik. Vízhajtó, támogatja a vesék munkáját.
Serkenti a zsíranyagcserét, segít megőrizni az ideális testsúlyt.
Újabb kutatások szerint csökkentheti a rák és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, megakadályozhatja a rákos sejtek szaporodását.

Vanília:

Ártalmatlan fűszer, gyomor-, epe-, vesebajosok is nyugodtan használhatják. Jó az emésztésre, szélhajtó.

Szegfűszeg:

Jó az emésztőrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású.

Szegfűbors:

Kismamák hányingerét szünteti, magzatnyugtató, gyomorsavtúltengésnél használjuk. Csuklás esetén 1 szemet rágcsáljunk el.

Fahéj:

Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, idegerősítő. Belső vérzésnél is adják. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belőle.

Tejben főzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képződése és hasmenés ellen használ.

 

 

PARACELSUS

 

Paracelsus, a középkori tudós és orvos szerint a betegség egy olyan állapot, amellyel mindannyian találkozunk – akár egy-egy fejfájás vagy akár hosszú éveken át tartó krónikus betegség formájában. A betegségeknek sokféle tünetük lehet, de van egy fontos közös jellemzőjük: az, hogy fájdalommal, szenvedéssel járnak. Az ember szembesül azzal, hogy a teste elromolhat, szembesül a halandóságával, megérinti a halál szele. Ez a szenvedés általában befelé fordít: feltesszük a miért, és gyakran a hogyan másként kérdését is. Lehet, hogy csak az életmódban keresünk okokat és változtatást (mozgás, táplálkozás), vagy esetleg rátalálunk megoldatlan lelki problémákra, és változtatunk a konfliktusmegoldási stratégiáinkon, a többi emberhez való viszonyulásunkon. És ebben rejlik a kulcs a betegségek jelentőségének megértéséhez.

Paracelsus azt tanította, hogy a betegségeknek sokféle oka van, de ezek mind visszavezethetők egy fő okra: arra, hogy az ember nem él összhangban a természeti törvényekkel, hogy nem követi a Lelkét, és ezért eltér attól az úttól, amit a Lelke mutat számára. A betegség ennek a diszharmóniának a következménye.

Az ember birtokában van az öngyógyítás képességének, amely a természet egyik ereje. Ha egy fa elveszti egy ágát, gyantát termel, ha egy állat megsebesül, nyalogatja sebét és ezzel fertőtleníti. Az emberben is van egy erő, amely fenntartja vagy visszaállítja az egészséget.

Paracelsus azt javasolja, hogy ahol a betegség oka van, ott kell keresni a gyógyszerét. Miért van az, hogy egy ásványi anyag meggyógyít egy betegséget? Mert ő okozta.

Paracelsus a gyógyszereit mindig maga készítette. A gyógynövények helyett a belőlük készített kvintesszenciákkal gyógyított, csaknem minden akkor ismert betegség ellen volt gyógyszere. A legfőbb újítása az volt, hogy bevezette a fémek használatát a gyógyászatban. A régiek a vegyi anyagokat főként külsőleg, sebekre, bőrbajokra alkalmazták, főként mérgező mivoltuk miatt. Paracelsus azonban belső szerként, széleskörűen használta őket. Például a vérbaj első hatásos gyógyszere a Paracelsus által alkalmazott higany; hashajtásra elsőként használta a nátrium-szulfátot, amelyet később sal mirabilénak, csodasónak hívtak. Először használt belsőleg neutrális ólom-acetátot, rézgálicot, különböző higanyvegyületeket, vas-sókat, antimonkészítményeket. Értett ahhoz, hogyan lehet a fémeket úgy átalakítani, hogy elveszítsék mérgező mivoltukat, ezért tartják mind a mai napig Paracelsust a jatrokémia atyjának. 

Egyik híres mondása: "Az vagy, amit megeszel!"

Mennyire igaz! A testünk ugyanis folyamatosan építkezik, sejteket újít és reprodukál....mindezt a munkát azzal tudja végezni, amit mi adunk neki hozzá! Amilyen minőségű és mennyiségű tápanyagokat a táplálkozással beviszünk a szervezetünkbe, olyan eredményt várhatunk a feldolgozás során.

Korunk ásványkutató orvosa Dr. Joel D. Wallach, érdemes elolvasni az egész előadását, én a legfőbb dolgokat írom itt csak ki:

 

DR. JOEL D. WALLACH

 

 “Minden állat és ember, amely természetes halált hal, a tápanyag hiánya miatt halt meg!”

Ezt a megállapítást szűrte le 17 500 boncolásból! 

 

"Az ember élettartamának genetikai potenciálja 120-140 év!"

Feltéve, hogy folyamatosan megadjuk a szervezetünknek a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot!

 

Kutatásai alapján a következő betegségeket gyógyító ásványok:

Cukorbetegség: króm és vanádium emelt adagban (Ha a normálisnál jobban kívánjuk az édességet, az is e két ásvány kezdődő hiánytünete lehet!)

Gyomorfekély: egy baktérium okozza, Bizmar nevű ásvánnyal gyógyítható

Rákos betegségek: dupla adag vitamin és ásványianyag bevitellel gyógyítható. Napi 10 000 mg C-vitamin!!!

Ízületgyulladás: csirke- vagy marhaporc 

Alzheimer-kór: dupla adag E-vitamin

Vesekő: kalciumhiány, 2000 mg kalcium, emellett magnézium és bór bevitele (csontritkulás, fogágy- és ínygyulladás, ízületgyulladás, lumbágó, rheuma, magyas vérnyomás, izomgörcs, PMS, derékfájás is a kálciumhiány jelei!)

Aneurizma: rézhiány (korai őszülés, bőrráncosodás is!)

Visszér: kolloid ásványok bevitele

Kardioamepátia: szelénhiány (rózsaszínű foltok kézen és arcon!)

Kopaszság: ónhiány (süketség is kifejlődhet!)

Impotencia, nőknél változókori problémák: bórhiány

Szaglás és ízlelőképesség elvesztése: cinkhiány

Előadása több helyen is elérhető, pl:     https://lmv.hu/node/6114

 

ALMA, ALMA, ALMA....... :)))

 

"Minden nap egy alma, az orvost a háztól távol tartja!" :)

 

 

 
Mint minden népi mondás, ez is bölcsességgel teli, ugyanis az alma az ásványi anyagok egész garmadáját sorakoztatja föl, igen kiegyensúlyozott módon. Ezek közül a leginkább említésre méltók a kálium, a bór, a cink, a mangán, a fluor, a jód és a szelén, de tartalmaz még kálciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, A-vitamint, B-komplex vitaminokat és nyomelemeket is. C-vitamin tartalma közepes és főleg a héjában található a legnagyobb mennyiségben. 
Az alma rosttartalmának egy harmada pektin, ami igen sokoldalú anyag. Mint már említettük, csökkenti a koleszterinfelszívódást, harmonizálja az emésztést, és csökkenti a vastagbél-daganatok kockázatát. Kedvező hatású cukorbetegség esetén is, mivel a pektin vékonybél falán alkotott bevonata csökkenti a cukor felszívódását is.
A legtöbb gyümölcs esetében vitamintartalma a legnagyobb érték. Az alma C-vitamin tartalma csupán közepes. Napi szükségletünknek kb 1/3-át fedezi egy alma, azonban ez a C-vitamin teszi lehetővé, hogy az almában nagy mennyiségben jelen lévő egyéb egészségmegóvó, gyógyhatású anyagok aktívabban fejthessék ki hatásukat.
Az antioxidánsok jelentős mértékben semlegesítik a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, amik daganatok, agyvérzés és szívpanaszok okozói. Az alma fő antioxidáns alkotórészei: a quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin, amik főleg az alma héjában(!) vannak. Az American Journal of Epidemiology című folyóirat 1997-es számában finn kutatók közzétették hosszú távú, 28 éven át tartó kutatásaik eredményét, mely szerint a rendszeres almafogyasztók körében volt a legkevesebb agyvérzés, szívbetegség, valamint tüdőrák. A hatást az antioxidánsoknak, azok közül is főként a quercetinnek tulajdonítják, márpedig az alma a legjobb quercetin-forrás!
Az alma antioxidánsai ráadásul besgítenek a pektinnek a koleszterin elleni harcban, ugyanis a koleszterin érkárosító hatását egy oxidációs termékének az érfalon való lerakódása okozza.
Bizonyított tény, hogy az alma számtalan jótékony anyaga külön-külön fele olyan hatékonyak csupán, mint ha egyszerre, alma formában vesszük magunkhoz. Az alma összetevői olyan finom összhangban vannak, egymást erősítve, aminek eredményeképp az összhatásuk többszörösére nő. Ezt az egymást erősítő hatást nevezzük szinergizmusnak.
A nyers alma kalóriatartalma nem több, mint 80 kcal (340 kJ), ami 4-5%-a napi szükségletünknek. Ez főleg a cukortartalomból (8-18%) adódik, aminek a fele könnyen fölszívódó fruktóz, másik fele nehezebben fölszívódó glükóz és szacharóz. Ez az összetétel a cukorfelszívódást a pektinnel karöltve még egyenletesebbé teszi. Ez az ideális energiaütemezés sportolóknál és szellemi tevékenységet végzőknél, tanulóknál egyaránt előnyös.
Az almafogyasztás csodálatos mértékben javítja általános egyészségügyi állapotunkat. Nem véletlen, hogy akárcsak régen, úgy némely jelenkori gyógynövényes könyvben is helyet kapott, mint gyógyhatású növény.
 
Sokan mondják, hogy nincs idejük arra, hogy még a táplálkozásukat is átszervezzék, új recepteket próbáljanak ki, gyógyteákat főzzenek, stb....nos, ők legalább naponta 1 almát egyenek meg! Ez igazán nem fáradtság! :)
 

 

FAHÉJAS ALMAHÉJ TEA

 

Ha almát hámozunk, ne dobjuk ki a héját, hanem főzzünk belőle teát! Ha sok héj van, meg is száríthatjuk és egy jól zárható edényben tárolhatjuk.
 
Egy edényben fedő alatt forraljuk fel a vizet némi fahéjdarabkákkal. Mikor fellforrt, vegyük le tartalékra a tüzet és rakjuk bele az almahéjakat. 5 percig főzzük, majd kapcsoljuk le a tüzet és hagyjuk még legalább 10 percet állni. Utána szűrjük le és akár ízesítés nélkül is ihatjuk, nagyon finom! :)
 
 

 

HETI GYÓGYTEA ADAGUNK - FOLYAMATOSAN KARBANTARTJA MINDEN SZERVÜNKET!!!!

 

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember számtalan szuper előadásából az  egyik legjobb az alábbi linken olvasható: 

https://azegeszsegutja.blogspot.hu/2012/11/gyogyfuvek-es-betegsegek-szabo-gyuri.html

 

Itt felsorolja azokat a gyógynövényeket, amelyekkel heti 1 csésze fogyasztásával karbantarthatjuk az egész szervezetünket!!!

- Májműködésre, cukorbetegség megelőzésére: pitypang vagy más néven gyermekláncfű. Nyáron a frissből, télen a szárítottból. Frissen salátába is!

- Máj-, epe-, veseműködésre: aranyvesszőfű. Enyhe gyulladást idéz elő a szervezetben, ezzel kényszeríti védekezésre.

- Máj-, epeműködésre, koleszterintermelés, növényi ösztrogén a mellrák megelőzésére: cickafark a nőknek. Minden nőnek a kamaszkortól élete végéig kéne innia!!!

- Veseműködésre, vesekőképződés ellen: nyírfalevél

- Veseműködést és az egész nyirokrendszert karbantartja. Az agyalapi mirigyet is: tejoltó galaj

- Veseműködésre, méregtelenítésre: nagy csalán, mezei zsúrló

- Szív és vérnyomás: galagonya

- Emésztésre, stressz ellen: citromfű

- Értisztító, koleszterincsökkentő: tyúkhúr. Frissen salátába is!

- Antibakteriális hatású, vértisztító: diólevél

- Torok- és szájfertőtlenítő: apróbojtorján

 

Ha hétről-hétre isszuk ezeket a teákat, nemcsak a betegségeket előzhetjük meg, hanem az éppen kialakulóban lévő szervi problémákat is visszafordíthatjuk!

 

 

Gyógyteák pattanások ellen:

 

 

A testi egészség milyenségére utaló egyik jel a bőr állapota. A pattanások és a különféle kelések egyértelműen jelzik  a véráramban lévő méreganyagokat. Az egészséges bőr sokkal vonzóbb, mint a mesterségesen különböző krémekkel és ápolószerekkel puhává tett bőr.

Szervezetünk, vérünk gyógynövényes tisztításával a bőrünk is láthatóan szebb lesz!

A leghatásosabb tisztítóteák, érdemes egy 4 hetes kúrát végigcsinálni:

diólevél tea (természetes antibiotikum, vértisztító, vérnyomáscsökkentő, nyugtató hatású, sömörre, pikkelysömörre, kiütésekre)

csalántea (a csalán kovasav tartalma miatt 4 hét után legalább 4 hétig szüneteltessük a fogyasztását!)

petrezselyem tea (természetes vizelethajtó és kíméletes tisztító.)

zöld tea (érdemes pár héten át, de akármeddig lehet, napi 750 ml - 3 csésze - zöld teát iszogatni, hogy pótoljuk szervezetünk regenerálódást elősegítő antioxidánsait.)

szasszaparilla vagy szárcsagyökér (A szasszaparilla elősegíti a szervezet méregtelenítését és teaként időtlen idők óta használják bőrbetegségek, pl. pikkelysömör ellen is. A gyökeret10 percen keresztül főzni!)

 

Kifejezetten bőrtisztító teakeverékek, kúraszerűen szintén:

1. 750 ml víz

    2 teáskanál szárított bojtorjángyökér

    2 teáskanál szárított pitypanggyökér

    2 teáskanál szárított lóherevirág

Lefedett fazékban forraljuk a vizet 20 percig a bojtorján- és pitypanggyökerekkel, majd vegyük le a tűzről és szórjuk bele a lóherevirág szirmait. Hagyjuk állni 10 percig, szűrjük le és a 3 csészényi adagot a nap folyamán egyenletesen elosztva iszogassuk meg.

 

2. 750 ml víz

    1-1 teáskanál nyírfalevél, hibiszkuszvirág, pitypang, csalán, citromfű, borsmenta

Forraljuk fel a vizet és forrázzuk le vele a keveréket. Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Szintén napi adag!

 

3. 875 ml víz

    1-1 teáskanál bojtorjángyökér, pitypanggyökér, édesgyökér, csalán, borsmenta, vörös lóhere

Lefedett fazékban forraljuk a vizet a bojtorjángyökérrel és az édesgyökérrel 15 percig. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a többi gyógynövényt, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Legalább 3 héten át kúraszerűen iszogassuk!

 

 

GYÓGYÍTÓ MÉZEK

 

Számos kutató szerint, ha valaki néhány hónapig csak mézzel táplálkozna, nem jelentkezne semmiféle hiánybetegsége, ugyanis minden megtalálható benne, amire szervezetünknek szüksége van.

 Lehet, hogy kissé túlzó ez a megállapítás, mindenesetre van alapja. A természetes mézben 190 féle hatóanyag található, 19 aminosav, 33 ásványianyag (pl. kálcium, kálium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium...stb), 11 vitamin 

(pl. B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, A, E...stb), szőlőcukor (glukóz), valamint enzimek és fehérjék. 

A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat, fertőtlenítő, baktériumölő hatása pedig ősidők óta ismert.

Számos betegség gyógyításában is segítségünkre vannak a szorgos méhecskék, köszönjük nekik! :)

 

 

 

 

Virágpor: Egészében javítja a szervezet állapotát, serkenti a szellemi frissességet, segít legyőzni a fáradtságot, ellenállóbbá teszi a szervezetet, javítja

                 az étvágyat. Erősíti a gyomrot, szabályozza a bélrendszert, pozitív hatású az idegrendszerre, vérszegénység kialakulását és a prosztata

                 megnagyobbodását gátolja, anorexiás tünetek esetén is alkalmazható.

                 Fogyaszthatja kisgyermek, nagy gyermek, várandós anyuka, felnőtt,  fiatal, idős, mindenkire jó hatással van!

Propolisz: Magas vitamintartalmú, B1, B2, B6, C, E vitamint, enzimeket, aminosavakat tartalmaz. Javítja az általános közérzetet, növeli az 

                   immunrendszer ellenállóképességét, értágító, vérnyomásszabályozó.

                   Ellenjavallat: pajzsmirigy-túltengés és bőrallergiás jelek észlelése esetén ne fogyasszuk!

Méhpempő: A táplálkozástudományi szakemberek szerint a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású, energetizáló élelmiszer a világon: 

                      67% víz, 12,5% fehérje, 11% egyszerű cukrok,  5% zsírsavak, ásványok, enzimek, pro-hormonok, antibiotikus hatású anyagok, esszenciális

                      aminosavak. A B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9-folsav, B12 vitaminok igen magas koncentrációban találhatók meg, valamint ásványi

                      anyagokban is gazdag: kálium, kálcium, nátrium, cink, vas, réz, mangán. 

                      Kiváló roborálószer főleg gyógyuló betegeknek, immunerősítő, segíti a szabadgyökök eltávolítását, potencianövelő hatással bír, időseknek 

                      is javasolt. Tavasszal, a méregtelenítés időszakában javasolt legalább 6 hetes kúrát tartani egészségünk megőrzése érdekében.

 

 

Repceméz:           Magas vastartalma miatt vérszegénységre is javasolt, gyomorsav túltengést csökkenti, mandulagyulladás esetén is ajánlott.

                                Adagolása: Esetenként 1-1 kávéskanál, állandósult fogyasztásnál 3 kávéskanállal lassan elszopogatni.

Akácvirágméz:      Kálciumban gazdag, köhögés és emésztési zavarok esetén, gyomorsav túltengésre, torokgyulladásra, fertőtlenítő, nyugtató hatású,                               

                                májregeneráló. 

                                Adagolása: Naponta többször.

Mézontófűméz vagy Facéliaméz:

                               Szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. 

                       Adagolása: 2-3 evőkanál naponta.

Medvehagymaméz:

                       Vértisztító, méregtelenítő, vírusölő hatású, szív- és érrendszer vm. légzőszervi betegségekre, méregtelenítő kúrákhoz.                           

                               Adagolása: Igény szerint 3-5 kávéskanál naponta 2-3 héten át.

Levendulaméz:   Vesebajokra, bélférgesség ellen, álmatlanságra, külsőleg nyitott sebekre kenve segíti a gyógyulást.

                               Adagolása: Naponta többször.

Gesztenyeméz:   Vérszegénységre, visszérgyulladásra, kimerültség, levertség ellen.

                              Adagolása: 1-2 kávéskanál naponta.

Aranyvesszőméz: Kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő, emésztést segítő, görcsoldó hatású.

                              Adagolása: Igény szerint 1-2 kávéskanál naponta.

Hársméz:            Idegnyugtató, fertőtlenítő, hörghurut ellen, görcsoldóként. Kaolint is tartalmaz, ami gátolja az érelmeszesedést és serkenti a 

                              zsírfelszabadulást, javítja a memóriát.

                              Adagolása: Igény szerint 1-2 evőkanál naponta.

Mentaméz:          Érzéstelenítő hatású, gyomorpanaszokra is jó.

Somkóróméz vagy Selyemkóróméz:    

                             Igazi hungaricum, gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó, trombózis-megelőző hatása van.

                             Adagolása: 1-2 kávéskanál naponta. 

Lucernaméz:      Főleg csecsemőknek ajánlott.

Galagonyaméz: Vérnyomásproblémák normalizálásában segít.

Pohánka- vagy Hajdinaméz: 

                             Elősegíti a bőrképződést, hámosító, csökkenti a kisgyermekek növekedési fájdalmait. Szívbetegeknek is ajánlott.

Lóhereméz:       Főleg az érzékeny gyomrúaknak ajánlott.

Selyemfűméz:  Enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van.

Tarlóvirágméz: Nyugtató hatású.

Virágméz:         Erősíti a szervezet védekezőrendszerét.

Erdeiméz:        Erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, emésztést kiegyensúlyozó hatású.

Napraforgóméz: Sütéshez, főzéshez használható, a mézeskalácssütők által legkeresettebb mézfajta. Savtúltengésnél és candidásoknak nem ajánlott.

Harmatméz:    Nem virágporból készítik a méhek, hanem a fák levelén keletkezett mézharmatot gyűjtik össze. A legyengült szervezet megerősítésére,

                           immunrendszerre van jótékony hatással.

                           Adagolása: Napi rendszeres fogyasztás.

Fokhagymás méz: Immunerősítő, vértisztító, legyengült szervezetre.

Propoliszos méz:   Beltartalmilag kiváló méznek számít, a propolisz jelenléte miatt jótékony hatása fokozottabb. Külső felhasználásra is alkalmazható: 

                                  baktérium- és gombaölő hatású, a vírusok szaporodását gátló, fájdalomcsillapító és regeneráló hatású. 

                                  Belsőleg gyulladáscsökkentő, légutak, tüdő, vesemedence, szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor- és bélhurut 

                                  leküzdésére is eredményes, mert egyrész elöli vagy szaporodásában gátolja a kórokozókat, másrészt közreműködik a hasmenéses

                                  tünetek felszámolásában. A propolisznak értágító, vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatása van. Klimaxos panaszok enyhítésére,

                                  gyomor- és nyombélfekély, krónikus bronchitis ellen is bevethetjük.

                                  Ellenjavallat: pajzsmirigy-túltengésben szenvedők vm. bőrallergiás jelek észlelése esetén nem alkalmazható.

                                  Adagolása: 3-4 kávéskanál naponta.