KRÉMEK

2013.01.16 16:45

A krémekről tudni kell, hogy mivel csak a grépfrútmag-kivonat és az E-vitamin konzerválja, néhány hét alatt el kell használni!

Hideg helyen kell tartani őket és lehetőleg ne nyúljunk bele kézzel a tégelybe, mert az is szennyező és ezáltal romlandóbbá teszi!

 

ARCKRÉM

 

Rózsás hidratáló arckrém
2 evőkanál jojobaolaj                   - kiválóan hidratál
2 evőkanál mandulaolaj                       - tisztító hatású
1 evőkanál reszelt méhviasz                - hidratáló
1 E-vitamin kapszula                            - konzervál, avasodás-gátló
60 ml rózsavíz                                      - gyógyító és nyugtató hatású
5 csepp rózsa illóolaj                           - gyógyító, nyugtató
3 csepp grépfrútmag-kivonat              - konzervál

A jojoba- és mandulaolajat a méhviasszal együtt gőz fölött melegítsük, míg a méhviasz fel nem olvad. Adjuk hozzá az E-vitamint. Lassan melegítsük fel a rózsavizet is. Ha már mindkét folyadék langyosra hűlt, a rózsavizet fokozatosan öntsük bele az olajba, miközben kézi habverővel a legkisebb fokozaton keverjük egészen addig, míg ki nem hűl teljesen és simává, sűrűvé válik. Azután keverjük bele a rózsa illóolajat és a grépfrútmag-kivonatot is. Kanalazzuk a krémet tiszta tégelybe és csak a teljes kihűlés után zárjuk le.

 

KÉZKRÉM

 

Gyógyító kézkrém
3 evőkanál jojobaolaj                         - kiváló hidratáló
1 evőkanál kókuszolaj                        - kiváló hidratáló
1 evőkanál reszelt méhviasz              - hidratáló
1 E-vitamin kapszula                          - konzervál, avasodás-gátló
60 ml aloe vera gél                            - serkenti a gyógyulást
5 csepp teafa illóolaj                          - serkenti a gyógyulást
5 csepp levendula illóolaj                  - serkenti a gyógyulást
3 csepp grépfrútmagkivonat              - konzervál

A jojoba- és kókuszolajat a méhviasszal gőz fölött melegítsük utóbbi olvadásáig, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá az E-vitamint. Lassan melegítsük fel az aloe gélt és vegyük le a tűzről. Ha mindkét folyadék langyosra hűlt, az aloe gélt fokozatosan keverjük bele az olajokba kézi habverővel a legkisebb fokozaton, míg sima, sűrű lesz a krém. Keverjük hozzá az illóolajokat és a grépfrútmagkivonatot is. Kanalazzuk tiszta tégelybe és csak a teljes kihűlés után zárjuk le.

 

LÁBKRÉM

 

GYÓGYKENŐCS

 

Körömvirág kenőcs

Fél kiló jó minőségű disznózsírt felmelegítünk és ebbe a forró zsírba beleszórunk két marék körömfüvet (szár, levél, virág) felaprítva. Kicsit hagyjuk, megkevergetjük és levesszük a tűzről. Lefedjük és 1 napig állni hagyjuk. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászonkendőn át leszűrjük egy tiszta edénybe vagy üvegbe. Hűtőszekrényben sokáig eláll.

Készíthetjük vajjal is, ilyenkor csak a szirmokat (kb. 70g) morzsoljuk bele 100 g olvasztott vajba, gőz fölött kb. 70 fokra melegítjük és többször megkeverve fél órát állni hagyjuk. Átszűrjük egy tiszta edénybe és hűtőben tároljuk.

 

Nagyon sokoldalú gyógyító: sebfertőtlenítő, elsősegély-szer, szoptatós anyukák mellbimbójára kenve gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, elősegíti a hegesedést, fagydaganat, aranyér, visszértágulat, fekély, ekcéma, pattanás, koszmó, ajaksömör, égés, napozás okozta leégés, rovarcsípés, szemölcs, láb- és körömgomba, tyúkszem és bőrkeményedés kezelésére.

Rendszeres használata hozza meg az eredményt minden esetben! Külsőleg való hosszabb ideig tartó használatánál (pl. körömgomba...stb kezelése) belsőleg körömvirág tea fogyasztása a gyógyulási időt csökkenti és a gyógyulást teljessé teszi!

 

Ugyanezzel a technikával készíthetünk 

- feketenadálytő gyökeréből aranyérre, égési és más sérülésekre (nyílt sebre ne használjuk!), duzzanatokra, ízületi- és reumatikus fájdalmakra, fekélyre, csonttörésre (ha a csontok már a helyükön vannak, mert "összeforrasztja"!), csontkinövésekre,  ficamra, rándulásra, húzódásra, vérömlenyre. Felerősíthetjük kenőcsünk hatását, ha ugyanebből a gyógynövényből készült tinktúrát is adagolunk hozzá.

- vadgesztenyéből visszérgyulladásra, visszértágulatra, aranyérre, pattanásos, rosaceás bőr ápolására.