MOSÁS

2013.03.04 17:06

Mosószer vadgesztenyedarabokkal 

A gesztenyéket meghámozzuk és feldaraboljuk. Mosózsákba rakva kb. egy maréknyi száraz apríték elég egy mosáshoz. Vegyük úgy, hogy 1 gesztenye = 1 mosódió.

Ha már száraz a gesztenye, akkor forraljunk fel egy lábasban vizet, majd kapcsoljuk le a gázt és ebben a forró vízben áztassuk 20 percig a gesztenyét. Sokkal könnyebben le tudjuk hámozni és darabolni, ha egyenként szedegetjük ki a vízből, mikor feldolgozzuk (saját tapasztalat! :D ).

A mosódióhoz hasonlóan ez is 40 fok feletti mosásnál lesz hatékony, hiszen a szaponinnak hő kell a kioldódáshoz. Viszont mosás után kiszárítva újra használható - 5 alkalommal biztosan! 

Vigyázni kell, hogy a mosózsák szája jól be legyen kötözve, mert ha kiszökik a zsákból, el is tömítheti a mosógépet!

Színes ruhákat elég csak így mosni, fehér ruháknál érdemes mosószódát, szódabikarbónát vagy nátrium-perkarbonátot (a mosószóda "testvére", csak ő vízzel érintkezve oxigént is keletkeztet, ami a nehezebben kimosható foltoknál igazán jól jön, emellett kimagasló a fehérítőképessége is) a mosószertartóba rakni a fehérítés miatt.

 

Folyékony mosószer vadgesztenyéből:

A megpucolt, nyolcadolt vadgesztenyét háromszoros mennyiségű vízben kb. 10 percig kis lángon forralva kioldjuk a szaponint. Lehűtjük, leszűrjük és a flakonba töltjük. Ha nagyobb mennyiséget "gyártunk", akkor adagoljunk hozzá valamilyen természetes konzerválót is, mert ebben a formájában csak pár hétig áll el! Kálium-szorbát (szorbinsav káliumsója, a természetben pl. a madárberkenye tartalmazza), nátrium-benzoát (benzoesav, természetes forrásai egyes bogyós gyümölcsök), mindkettőt alkalmazzák élelmiszerek tartósítására is. Esetleg teafa illóolaj szintén természetes konzerváló.