OLAJAK

2013.01.16 17:01

KÓKUSZOLAJ készítése:

Egy zacskó (200gr) jó minőségű, bio kókuszreszeléket 1 liter forrásban lévő vízbe öntjük, 5 percig kis lángon forraljuk, majd lekapcsoljuk a tüzet. Hagyjuk egy kicsit hűlni, azután jó alaposan 4-5 percig össze turmixoljuk. Leszűrjük, a reszelékből kinyomkodjuk a maradék vizet is és az így kapott kókusztejet 1 éjszakára a hűtőbe rakjuk. A reszeléket a kertben a virágok tövéhez szórhatjuk, jó tápanyag a növényeknek! :)

Másnap a kókusztej tetején képződött kemény kókuszzsírt leszedjük és egy edényben nagyon kicsi lángon melegíteni kezdjük. Kb. 20-25 perc után az olaj szépen kicsapódik a fehéres-barnás massza tetejére, amit egy kis lehűlés után könnyen le tudunk kanalazni és egy gézlapon átszűrve üvegcsébe rakjuk. 

1 zacskó kókuszreszelékből 60-100 gr olaj nyerhető ki ezzel a módszerrel.

Ha főzéshez szeretnénk kókuszzsírt készíteni, akkor addig mindent úgy tegyünk, mintha kókuszolajat készítenénk, amíg felrakjuk a kicsi lángra. Onnantól annyi a különbség, hogy csak addig melegítsük, amíg kipuffogja a vizet és mielőtt a kókuszolaj kicsapódna belőle, vegyük le a tűzről. Sűrű, fehér pakúra-szerű, kicsit ikrás holmi lesz, de így sokág el is áll és jól lehet használni zsír vagy olaj helyett. Az egészségre gyakorolt hatásáról már nem is beszélve! Tárolóedénybe rakva hűtsük ki, de nem kell a hűtőszekrényben tárolni, mert nagyon megkeményedik a hidegtől, elég csak hűvös helyen tartani. Bátran süthetünk-főzhetünk vele bármit!

A megmaradt kókusztej nagyon finom tejhelyettesítő, nyugodtan fogyaszthatják azok is, akik a tehéntejet nem.

Ha éppen nem isszuk meg, akkor pedig öntsük hozzá a fürdővizünkhöz - selymes, kellemes zsírozást kap az egész testünk és enyhe kókuszillatunk lesz! Nagyon szuper! :)

 

Kókusztejes-zablisztes hidratáló fürdő

 

Fél liter kókusztejet és 120 g finomra őrölt zabot vagy zablisztet öntsünk egy kád meleg vízbe. A zab és a kókusztej hidratálja a száraz bőrt és enyhíti a szárazsághoz társuló viszketést. Az egyik legfinomabb fürdő a világon! :)))